7. Subversive: Moć i sloboda u doba kontrole

Ovogodišnji Subversive Festival održava se od 3. do 17. maja u Zagrebu, gde će okupiti neke od vodećih svetskih filozofa i teoretičara, umetnika i aktivista. Sedmo izdanje najpoznatijeg regionalnog festivala u ovom trenutku bavi se temom „Moć i sloboda u doba kontrole: mreže ‒ ideologija – alternative“.

subversive2

Prema rečima organizatora, ovogodišnji program je dosad najraznovrsniji, i uključuje više od stotinu predavača, filmski, forumski i konferencijski deo, Sajam angažovane književnosti i Školu savremene humanistike. Pitanje na koje će programi nastojiti da ponude odgovor jeste na koji način birokratizacija i fragmentacija društva dovode do umrežavanja poluga kontrole ispod praga društvene vidljivosti.

Jedan od vrhunaca festivala jeste nastup aktiviste i muzičke zvezde Rachida Tahe, u Tvornici kulture 11. maja. Ovaj Francuz alžirskog porekla u Zagreb dolazi sa svojim osmočlanim bendom koji spaja rok, pank i elektroniku s tradicionalnim orijentalnim ritmovima poput chaabija i raija. Dan kasnije Taha će održati predavanje na Konferenciji u kinu „Europa“, gde će govoriti o Arapskom proleću, protestima u BiH i nasilju u Ukrajini, kao i o ulozi umetnosti u društvima devastiranim krizom i recesijom.

Pored njega, na Subversive stižu marksista i profesor sociologije na Kembridžu Goeran Therborn, rediteljka, muzičarka, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, teoretičar kulture i začetnik projekta Nationwide David Morley, profesor s Univerziteta u Londonu i autor knjige „Prekarijat, nova opasna klasa“ Guy Standing, slovenački sociolog, teoretičar književnosti i politički aktivista Josip Rastko Močnik i mnogi drugi.

Biseri filmskog programa su retrospektiva proslavljene feminističke teoretičarke i filmske autorke Trinh T. Minh-ha, kao i projekcije ostvarenja „Otmica“ Michela Houellebecqa, „Wetlands“ Davida Wnendta, „Forma“ Ayumi Sakamoto, te muzičkog osvrta na grčku krizu, filma „Indebito“. Na kraju filmskog dela dodeliće se nagrada „Wild Dreamer“ za najbolji igrani, dokumentarni, najbolji film po oceni publike i životno delo.

Od 12. do 16. maja u ZKM-u i KIC-u istraživaće se emancipacijski potencijal u području politike migracija, feminističke teorije i prakse kao i alternativnih oblika potrošnje i proizvodnje energije, dok se Sajam subverzivne književnosti otvara 6. maja u kinu „Europa“ tribinama koje propituju teme nasilja, zatvora i tela. Na njima će učestvovati pisci, sudije, upravnici zatvora i aktivisti, a moderatori će biti Aleksandar Stanković i Neven Vulić.

Sublit Cafe će predstaviti regionalne pjesnike i kantautore koji će ponuditi muzičke osvrte na teme stote godišnjice od početka Prvog, i 75 godina od početka Drugog svetskog rata, dok će Hrvatski PEN centar dovesti Jacka Hirschmana, američkog pesnika koji je izbačen s UCLA jer je nagovarao studente da se odupru mobilizaciji i ne idu u Vijetnam. U dvorani„Mueller“ biće prikazan i dokumentarac o njemu.

http://www.subversivefestival.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s