„Ku La“ ‒ kreativno osveženje Skoplja  

Grupa mladih umetnika nedavno je raščistila i uredila prostor bivše kafane „Gradska kula“ u centru Skoplja, koji će ubuduće služiti kao nezavisni i samofinansirajući kulturni centar „Ku La“. Prvi događaj u novom kulturnom centru bila je izložba mladog umetnika Ertunča Salija.

Ku La1 

„Oduvek smo želeli da u Skoplju imamo nezavisni prostor za umetničko delovanje, gde bismo mogli kreativno da se izrazimo. Ideja nije nova, razvija se još od naših fakultetskih dana“, kaže jedan od inicijatora, Filip Velkovski, i dodaje da će se ovo mesto koristiti kao galerijski prostor, ali i kao kino dvorana i koncertna sala. Imajući u vidu da su inicijatori većinom likovni i muzički umetnici, dešavanja će se za početak kretati u tom pravcu.

„Naša grupa i inicijativa postoje odavno. Dosad smo imali raznih aktivnosti: od redovnih događaja pod nazivom ’Hrana, a ne oružje’, preko više ’nevidljivih’ izložbi, kada smo postavljali slike na drveće u parku, do likovne ekspedicije u Lazaropolju“, dodaje likovni umetnik Ivan Trajčev.

Na fejsbuk profilu „Ku Le“, organizatori su ubedljivo (i poetično) predstavili svoje motive za pokretanje nezavisnog kulturnog centra: „Tamo dole, na zemlji, vladaju ljudi s niskim strastima, niskim vrednostima, niskim idealima. Oni žele da nam zatruju mozak turbo folkom, pop kulturom i materijalnim vrednostima. Kopali smo po tom otpadu čovekove kreativnosti i spasavali sve što smo mogli kako bismo počeli da gradimo kulu, u nadi da ćemo stići dovoljno visoko da dišemo čist vazduh…“

Kreativci „Ku Le“ kažu i da su neprofitna grupa koja će svoje događaje finansirati donacijima publike koja podržava njihov rad. „Na svim događajima imamo kutuju za donacije, pa bujrum“, poručuje Trajčev.

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008179472552

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s