Marko Krojač: tragač za spomenicima

Mark Schneider alias Marko Krojač jedan je od najintrigantnijih fotografa današnjice. Njegov rad odlikuju fotografije zaboravljenih spomenika iz perioda socijalističke Jugoslavije, obrađene tako da stari spomenici deluju kao da dolaze iz utopijske budućnosti.

 Marko Krojač2

Marko Krojač rođen je u Hajdelbergu, fotografijom počinje da se bavi početkom devedesetih godina XX veka, kada postaje i aktivan član skvoterske scene u Nemačkoj. U tom periodu prati dešavanja u Istočnoj Nemačkoj i nudi vlastito viđenje društvenih promena kroz umetničku fotografiju. Krajem devedesetih godina njegov rad jasno združuje aktivizam i umetnički izraz – počinje da se bavi angažovanom fotografijom, kao i radom s mladima diskriminisanim u društvu. Od 2002. godine živi na relaciji Nemačka – bivše republike SFRJ, naročito u Beogradu.

Pored angažovane fotografije, njegov umetnički aktivizam širi se i na muziku – od 2006.do 2009. godine bio je aktivan u grupi Sedmokraka, čiji članovi sačinjavaju i bend Klopka za pionira.

Krojač se u svom radu ne bavi samo fotografijom, već praktikuje i višestruke multimedijalne eksperimente. Imao je zapažene izložbe u Srbiji i Evropi, ali i u Tokiju. Ipak, fotografije spomenika bivše SFRJ zauzimaju glavni deo Krojačevog opusa. Umetnik daje vlastito viđenje promenljivog odnosa sadašnjih vlasti prema jugoslovenskoj istoriji – iznova se vraća i dokumentuje stanje spomenika i uočava kako su neki zanemareni i propadaju, dok drugi pokazuju znake obnove. Ovaj fenomen inspirisao je Krojača da započne potragu i za drugim oblicima javne umetnosti u republikama bivše SFRJ, s posebnim akcentom na uklonjena i zanemarena dela. Kroz Šnajderove fotografije stičemo utisak o histeričnom odnosu balkanskih zemalja prema vlastitoj prošlosti: spomenici na njegovim fotografijama nisu samo simboli-relikvije jednog doba, već nude specifičan pogled na pet decenija socijalističkog nasleđa na ovim prostorima.

http://markokrojac.blogspot.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s