Konkurs za Zbornik socijalne poezije

Sajt „Konkursi regiona“ raspisuje konkurs za Zbornik socijalne poezije, koji će pokušati da odgovori na pitanje zašto postoji raskorak između dominantnog diskursa poezije i aktuelnih egzistencijalnih prilika u Srbiji. Ne postoji starosno ograničenje, a rok za slanje pesama je 1. maj 2014.

konkurs1

Gde je i da li je nestala poezija socijalne tematike? Da li se ona svesno izbegava jer druge vrste tekstova donose potencijalno veći (kulturni) kapital? Postoji li klasna svest danas, pa i kod pisaca? Kako se ona manifestuje? Kako se (jedna) stvarnost percipira iz različitih klasnih pozicija? Kako je moguće da se pojedini pisci deklarišu kao levičari a da su njihove ideološke pozicije jasno neoliberalne? Kako pojedinac/pisac vidi sebe u odnosu na društvenu stvarnost/ političku i kulturnu elitu? Da li svi pisci pristaju na klasna umekšavanja, i gde se nalazi pesma kao borba danas? ‒ neka su od pitanja, to jest tema za razmišljanje koje predlažu urednici zbornika, pesnici Ivana Maksić i Predrag Milojević.

Urednici zbornika pozivaju pesnike da se kroz svoje tekstove pozabave i preispitivanjem same angažovane pozicije: „Verovanja smo da pesnik (intelektualac), pristajući na određene ideološki iskonstruisane fantazme, doprinosi očuvanju statusa quo i staje na stranu povlašćenih i privilegovanih, čime gubi kapacitet i legitimitet da progovori u ime potlačenih i obespravljenih (artificijelna angažovana pozicija danas)“, kažu urednici.

Pesnici i pesnikinje iz Srbije mogu poslati do pet svojih pesama na imejl ljutipesnicisrbije@gmail.com, a svaki pesnik koji bude uvršten u zbornik dobiće autorski primerak. Izdavač knjige je Presing iz Mladenovca.

http://konkursiregiona.net/

https://www.facebook.com/konkursi.regiona

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s