Konceptualni aktivizam Siniše Labrovića

Siniša Labrović je profesor hrvatskog jezika i književnosti koji se od 2000. bavi performansom, body-artom, video radovima i fotografijom. Svojim umetničkim aktivizmom on ukazuje na neke ozbiljne nedostatke hrvatske političke scene, kao i na izopačenosti koje se u društvu olako prihvataju.

 Labrovic2

Tako je na udaru Labrovićeve kritike svojevremeno bio ministar kulture Božo Biškupić, koga je umetnik izazvao na boks meč s idejom da onaj ko pobedi dobije titulu ministra. Labrović se istinski spremao za ovaj meč, vežbao je s trenerima, vodio računa o kilaži i zdravoj ishrani, a sve to vođen ličnim ambicijama da postane novi ministar koji će biti još gori od prethodnog. „Kad postanem ministar kulture, nastojat ću dotući suvremenu kulturu“, izjavio je Labrović. Biškupić se nije pojavio u ringu tako da se Labrović samoproglasio novim hrvatskim ministrom kulture.

Labrović je poznat i po projektu „Stado“, zamišljenom kao rijaliti u kome su glavni akteri ovce, a gledaoci su mogli glasati za omiljenog učesnika. Ovce su glasanjem izbacivane tokom dvanaest dana trajanja ovog projekta, a kao pobednik je izašao ovan Josip, koji je kao nagradu dobio prirodnu smrt. Čitava ideja projekta bila je da se na ironičan način prokaže voajerizam i ljudska potreba da se identifikuje s medijskim ličnostima, ali i da se glasanjem odlučuje o njihovoj sudbini.

Ovaj konceptualni umetnik je pokazao da je uz gusle moguće opevati i junake i dešavanja današnjice. Guslarska deseteračka izvođenja tekstova sa stranica Glorije duhovit su spoj tradicije i savremenog. Gusle, kao mitski instrument uz koji se peva o izmišljenim i stvarnim junacima naše prošlosti, upotrebljene su u novom kontekstu kao sredstvo što upečatljivijeg prikaza banalnih crtica iz života estradnih zvezda. Labrović je ispevao i junačke pesme o horoskopu, Kristijanu od Danske, durex kondomima i sličnim temama.

Siniša Labrović je poznat i po brojnim drugim performansima kao što su „Perpetuum mobile“, u kom pije svoju mokraću, „Apstrakcija: Umjetnik jeftino prodaje svoju kožu“, „Umjetnik pliva na suhom“, „Umjetnik liže pete publici“ i „Kažnjavanje“, koji preispituju položaj umetnika danas kao i odnos umetnik‒publika.

http://www.labrovic.com/hr

http://www.dnevnikulturni.info/audio/labrovic01.mp3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s