U fokusu: eseji Dubravke Ugrešić

Dubravka Ugrešić, koja je 2012. godine dobila nagradu „Jean Amery“ za izuzetno esejističko postignuće, nedavno je objavila novu knjiga eseja „Europa u sepiji“. Ova istaknuta jugoslovenska, hrvatska i holandska spisateljica u njoj se još jednom lucidno osvrnula na društvene pojave u savremenoj Evropi.

dubravka2

U svojim romanima i pričama, Dubravka Ugrešić se bavila iskustvom raspada Jugoslavije i iskustvom egzila, emancipacijom žena i njihovim položajem u društvu, a u poslednjem romanu „Baba Jaga je snijela jaje“ i tabu temom savremenog sveta: starenjem i smrću. U esejima ona reaguje na fenomene današnjeg sveta, nastojeći da ih osvetli i interpretira. Dubravki Ugrešić je 2012. pripala nagrada „Jean Amery“ za izuzetno postignuće u oblasti eseja, a da joj tu nagradu dodeli žiri je podstakla knjiga „Napad na minibar“, koja je na engleskom objavljena pod nazivom „Karaoke Culture“. U obrazloženju nagrade pored ostalog se naglašava i to da Dubravka Ugrešić zadivljuje svojim briljantnim intelektualnim analizama savremenih pitanja koja se tiču svih nas. Njeni ogledi, kaže žiri, čitaju se lako i s uživanjem jer je ona majstor oštre duhovitosti, zbog čega, ponekad, smeh može da vam zastane u grlu.

Nova knjiga eseja „Europa u sepiji“ (Fabrika knjiga 2013) donosi niz britkih analiza savremenih društvenih pojava, uz uobičajeni spoj melanholije i ironije. Neke od zastupljenih tema su nostalgija i jugonostalgija, odnos nacionalizma i potrošačkog društva, nove migracije širom Evrope, ksenofobičnost kao simptom propasti multikulturalizma, a česta su i promišljanja o raspodeli moći u književnom svetu, uključujući stereotipe o piscima s Balkana i generalno ponižavajući materijalni položaj pisaca u Evropi.

Od 1993. godine Dubravka Ugrešić živi u Amsterdamu. Predaje na američkim i evropskim univerzitetima i sarađuje u evropskim novinama i časopisima. Knjige priča: „Poza za prozu“ (1978) i „Život je bajka“ (1983); romani: „Štefica Cvek u raljama života“ (1981), „Forsiranje romana‒reke“ (1988), „Muzej bezuvjetne predaje“ (1997), „Ministarstvo boli“ (2004) i „Baba Jaga je snijela jaje“ (2008); zbirke eseja: „Američki fikcionar“ (1993), „Kultura laži“ (1996), „Zabranjeno čitanje“ (2001), „Nikog nema doma“ (2005) i „Napad na minibar“ (2010).

www.dubravkaugresic.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s