Predstava o Dadi Vujasinović  

 Dan uoči dvadesete godišnjice smrti novinarke Dade Vujasinović, u Bitef teatru je održana premijera predstave „O s(a)vesti”, autorski rad Sanje Krsmanović Tasić. Specifičnim scenskim izrazom, autorka prikazuje život i rad svoje prijateljice iz mladosti, čija smrt do danas nije rasvetljena.

o savesti2

Predstava nastala u znak sećanja na Dadu Vujasinović nosi univerzalnu poruku o slobodi govora, hrabrosti, borbi za istinu, kako pojedinca tako i celog društva. „O s(a)vesti“ čini četrnaest „fusnota“, zasebnih celina iz privatnog i profesionalnog života Dade Vujasinović, novinarke lista Duga, prepoznatljive po istinitom i hrabrom iznošenju činjenica vezanih za ratne strahote na području Hrvatske i Bosne, gde je bila ratni izveštač, kao i po tekstovima u kojima je javno upućivala kritike režimu, zbog čega su je cenzurisali i pretili joj.

Svaka celina predstavlja deo života Dade Vujasinović, prikazan fotografijama, pismima, tekstovima, pokretom i zvukom. Sanja Krsmanović Tasić prepušta publici kojim će redosledom otvarati te „fusnote“, što predstavu čini uvek drugačijom. Među „fusnotama“ je i jedna koje se nikad ne otvara, i koja simbolično predstavlja činjenicu da se ni nakon dvadeset godina ne zna cela istina. Na kraju predstave izveden je „Rekvijem za Dadu“, za koji autorka kaže: „Poruka ove muzičke tačke je pobuna, a ne seta – jer tako bi i Dada Vujasinović želela. Poruka je: ostani ovde i bori se. Moramo rasvetliti ubistvo jedne mlade hrabre žene i dokazati da kao društvo imamo snage da se izborimo s duhovima prošlosti.“

Predstava je napravljena u koprodukciji Bitef teatra i Udruženja dramskih umetnika Srbije, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, grada Beograda i OEBS-a. Video rad i scenografiju potpisuje Anastasia Tasić, muziku Aleksandra Đokić, a kostim Boris Čakširan.

http://teatar.bitef.rs/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s