Oživljavanje zapuštenih novosadskih prostora

Ovog leta u okviru projekta Graditeljsko nasleđe kao scena, udruženje Scenatorium planira da aktivira sedam napuštenih novosadskih lokacija i pretvori ih u prostor za umetničke performanse, izložbe, predstave i druge kulturne sadržaje.

scenatoria1

Napušteni i zapušteni vojni hangari, stari železnički tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi, barutana „Josif“ kod Beogradske kapije, Kineska četvrt, stari bioskop „Korzo“ i platoi kod Jodnje banje i Vojne bolnice dobiće novu funkciju i postaće deo žive kulturne scene Novog Sada. Osnovna zamisao je da se skrene pažnja na ruiniranost ovih objekata, ali i da se inovativno iskoristi njihov potencijal i kulturni značaj za grad. Inicijatori projekta naglašavaju da će zadržati autentični izgled napuštenih lokacija, bez prethodnog renoviranja. Na taj način se i skreće pažnja na probleme urbanističkog razvoja u Novom Sadu, i obezbeđuju se novi kulturni prostori u gradu.

Udruženje Scenatorim osnovano je 2011. godine, iz želje da se unaprede izvođačke umetnosti i očuva kulturno nasleđe Srbije postavljanjem predstava u ambijent zanemarenih i zapuštenih lokaliteta koji su deo baštine.Glavni cilj ove organizacije jeste da stvara uslove i prostor za rad mladim umetnicima, da afirmiše ambijentalni teatar, primenjene vizuelne i savremene umetnosti u Srbiji i regionu, kao i da ukaže na značaj zaštite i reanimacije objekata kulturne baštine. Dugoročno, organizatori projekta se trude da što šire edukuju o potrebi za aktivističkim interdiscplinarnim delovanjem na polju dramske umetnosti.

http://scenatoria.wix.com/scenatoria

https://sr-rs.facebook.com/scenatoria

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s