Izložba u saradnji s radnicima

U Muzeju grada Skoplja do 25. aprila može se pogledati izložba Filipa Jovanovskog, koja tretira pojam slobode u različitim društvenim i političkim kontekstima. Izložba je nastala u saradnji Jovanovskog s levičarskim udruženjem „Solidarnost“ i radnicima angažovanim na državnom projektu „Skoplje 2014“.

izlozba MK2

Izložba pod nazivom „… Snaga spartakista ili moć ljubavi?!…“ (… Силата на Спартакистите или моќта на љубовта?!…) sastavljena je od fragmenata nekoliko autorskih projekata, realizovanih od 2011. do 2013. godine. To su instalacija „Sloboda vodi narod!” (Prima centar,  Berlin), „Tri laka komada, predlog za operu u tri čina“ (Centar za kulturu, Bitolj) i „I’m a romantic. I claim there’s no real revolution without free love“, inspirisan filmom „WR Misterije organizma“ Dušana Makavejeva (Opština Centar, akcija u javnom prostoru u okviru projekta „Utopije – distopije“ kolektiva Kooperacija).

„… Snaga spartakista ili moć ljubavi?!…“ kruna je i dvogodišnje saradnje s Nasretom Elmazovskim, Goranom Jovanovskim i Sašom Nikolovskim, visokokvalifikovanim radnicima za električarske poslove koji su učestvovali u realizaciji projekta „Skoplje 2014“. Postavljanje radnika u središte procesa umetničke produkcije stvara začudnost i poziva na preispitivanje predstava o savremenoj umetnosti, a kao odgovor Jovanovski predlaže tekst „Radikalni amaterizam“, sociologa i teoretičara kulture Alda Milohniča iz Ljubljane, objavljen u okviru projekta kolektivnog samoobrazovanja u umetnosti i kulturi „Raškolovano znanje“ Teorije koja hoda (TkH) iz Beograda i skopskog Kontrapunkta (Tool Book, 2012). Prema rečima autora, „amaterizam“, kako radnika tako i aktivista i umetnika, predstavlja paradigmu u procesu definisanja građanskih sloboda nasuprot dominantnim pozicijama moći u neoliberalnom društvu.

Filip Jovanovski (1979) vizuelni je umetnik i građanski aktivista, dobitnik nagrade „Danas“ za 2013. godinu, koja se dodeljuje mladim likovnim umetnicima u Makedoniji u okviru međunarodne mreže YVAA. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Skoplju, a magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti. Od 2007. godine je umetnički direktor festivala AKTO u Bitolju, kao i jedan od osnivača inicijative Kooperacija za nove likovne tendencije, aktivističke organizacije Ploštad Sloboda, asocijacije nezavisne kulturne scene Jadro i građanske inicijative „GO sakam GTC“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s