Priče Rumene Bužarovske

Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska u svojim pričama se, u formi srodnoj kratkim pričama najvećih američkih majstora tog žanra, često bavi aktuelnim društvenim problemima i traumatičnim temama, koje prikazuje s velikom dozom socijalne osetljivosti.

Rumena4

Njena druga zbirka  „Osmica“ (2010) imala je velikog uspeha i na makedonskoj književnoj sceni i u regionu. Izbor priča iz ove zbirke objavljen je u prevodu na srpski, u ediciji „Mala kutija“ Grupe 484 („Ne plači, tata“).

Rumena Bužarovska često koristi i humor kao sredstva društvene kritike: Humor je saznajni, misaoni proces koji služi kao veoma važno oruđe kritike u društvu. Pomaže nam da uvidimo apsurdnost stvari i da svoje delovanje usmeravamo bez grubosti i sukoba koje izazivaju tradicionalniji, ozbiljniji pogledi na stvarnost“, kaže autorka.

Pored motiva vezanih za porodične i bračne odnose, s posebnim osvrtom na vezu  između patrijarhalnog društva i sveprisutnog društvenog nasilja, ova spisateljica u nekim pričama koristi i perspektivu deteta, da bi u prvi plan istakla grubost i surovost dečjeg sveta, ili pak razne oblike zloupotreba i neodgovornosti u odnosu odraslih prema deci. Slede motivi koji dolaze iz oblasti feminizma i teorije roda, a osvetljavaju probleme žena u balkanskim društvima.

 Rumena2

Rumena Bužarovska rođena je 1981. godine u Skoplju. Predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Dosad je objavila dve zbirke priča: „Žvrljotine” (Ili‒ili, 2007) i „Osmica“ (Blesok, 2010), kao i studiju o humoru u savremenoj američkoj i makedonskoj priči „O smešnom: teorije humora kroz prizmu priče“ (Blesok, 2010). Bavi se i prevođenjem s engleskog na makedonski (J.M. Kuce, Luis Kerol, Truman Kapot). Stipendistkinja je KulturKontakta (Beč, 2006), Internationales Haus der Autoren (Graz, 2008), kao i Krokodilove rezidencija za pisce (Beograd, 2013). Učestvovala je na festivalu kratke priče „Kikinda short“ 2009. i na festivalu „Na pola puta“ u Užicu 2013.

 

www.blesok.com.mk/

http://kucazapisce.krokodil.rs/category/rumenabuzarovska/

http://www.grupa484.org.rs/sites/default/files/mala_kutija/04/4_Rumena_Buzarovska_Ne_placi_tata.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s