„Elektrici“ nagrada „Jelena Šantić“

Udruženje za razvoj kulture Elektrika i istoimeni prostor iz Pančeva dobitnici su  nagrade „Jelena Šantić“ za 2012/2013. godinu. Nagrada je svečano uručena 28. marta u Kulturnom centru Beograda, a Elektrika vas poziva na veliki banket 10. aprila u Pančevu.

 Elektrika3

Nagrada „Jelena Šantić“ dodeljuje se za hrabar iskorak novih kulturnih praksi, a pored kvaliteta i raznovrsnosti programa, žiri u sastavu: istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević (predsednik), fotografkinja Goranka Matić i psiholog Ljubiša Jovanović, skrenuo je pažnju i na društvene vrednosti koje ovo udruženje zastupa, uključujući koncepte multikulturalnosti, društvenu participaciju i zaštitu čovekove sredine, kao i na veliki broj mladih ljudi obuhvaćenih umetničkim i obrazovnim programima Elektrike. Iz dvogodišnjeg programa Elektrike žiri je između ostalog izdvojio GRRR!Program Aleksandra Zografa i saradnika, koji ove godine obeležava desetogodišnjicu, i FAMNAZ ‒ Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica.

Elektrika1

Na dodeli nagrade, u KCB-u se predstavio festival „Na pola puta“ iz Užica, nekadašnji dobitnik iste nagrade, a u čast pobednika nastupio je hor AprilZMAJun dece iz Doma „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Beograda, nastao pod okriljem Fondacije „Jelena Šantić“. Hor čine: Nikola, Samira, Snežana, Željko, Afrim, Ahmed, Anđelina i Nikolina, a s njima su kao voditeljke, horistkinje i drugarice pevale rediteljka Ivana Bogićević Leko i socijalna radnica Ljiljana Đajić. Pesme su nastale tako što je Ivana beležila dečje misli i komentare i uvezivala ih u stihove, u saradnji s Draganom Protićem iz grupe Škart, koji ih je komponovao. Posle nastupa, poslastičarnica Mali princ je ugostila decu, a oni su i tamo ponovili deo svog repertoara.

Veliki banket povodom nagrade „Jelena Šantić“ održaće se 10. aprila od 19h u Elektrici (Vojvode Radomira Putnika 7, Pančevo). Nagrada će biti prilika da se govori o budućnosti ove inicijative, kao i da se uz film podseti na istorijat raznih aktivnosti Elektrike tokom proteklih godina. Pored toga, prvi put će na izložbi biti predstavljeni plakati i stripovi Dejana Vučetića Vuče, pevača i tekstopisca benda Darkwood Dub. Veče će zatvoriti kratki film o portugalskoj muzičarki Riti Bragoj, koja će zatim održati koncert. Rita je već sarađivala s Elektrikom, pošto su njeni grafički radovi izloženi na festivalu „Grrr!“ 2006. godine.

Fondaciju „Jelena Šantić“ osnovala je 2005. godine Grupa 484 u cilju promovisanja mirovnog rada, umetnosti i tolerancije – vrednosti za koje se zalagala osnivačica Grupe484 Jelena Šantić (1944‒2000), čuvena balerina i mirovna aktivistkinja. Nagradu koja nosi njeno ime čine triptih fotografija „Jelena Šantić“ Goranke Matić i vajarska replika „Krila“ iz rada „Anđeli garavog lica“ Igora Grubića. Triptih fotografija Goranke Matić dočarava spoj umetnosti, aktivizma i pamćenja: Jelena kao balerina, Jelena u političkoj uličnoj akciji i spomen-park u Berlinu koji nosi njeno ime. „Anđeli garavog lica“, site specific rad Igora Grubića, predstavlja silazak anđela među ljude, njihovu odluku da ostanu na zemlji i postanu rudari…

 

https://www.facebook.com/elektrika.pancevo

https://www.youtube.com/watch?v=voxZ5G9gVvM

http://www.grupa484.org.rs/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s