Shutka Roma Rap u KC Gradu

Balkanska romska hip-hop grupa Shutka Roma Rap iz Skoplja ponovo je, posle tri godine, nastupila u beogradskom KC Gradu. Shutka Roma Rap nosi naziv po Šutki, najvećem romskom naselju na Balkanu, o kom je 2011. snimljen i dokumentarni film „The Shutka Book of Records“ Aleksandra Manića.

 Shutka Roma Rap2

Shutka Roma Rap je kolektiv mladih umetnika koji su karakteristični po svojoj muzici i stilu, provokativni, buntovni, ponosni i glasni. Podigli su atmosferu u beogradskom KC Grad svojom muzikom, razgovarajući s publikom i igrajući. Najveći aplauz i oduševljenje publike izazvao je hit sa Youtuba „Reprezent“, koji su snimili u saradnji s bendom Puka kozmetika, makedonskim rep-veteranima. Bili su izuzetno zahvalni Beograđanima na gostoprimstvu, i rekli su kako bi voleli da u narednom periodu gostuju na nekom od festivala u Srbiji.

Od ranih devedesetih, mladi Romi iz naselja Šutka počinju da se interesuju za rep i hip-hop muziku. Prvi album ovog benda kompilacija je romskog repa pod nazivom „Shutka Tani Mo ta“ (Shutka je moj grad), koja se pojavila 2010. uz pomoć Soros fondacije, i stigla na 15. poziciju prestižne evropske etno liste WMCE (World Music Charts Europe). Shutka Roma Rap se u svojim pesmama bave politikom, devojkama, religioznošću, slavom, kao i raznim aspektima iskustva Roma u Makedoniji. Njihov novi album „Me sijum Underground“ snimljen jeu saradnji s poznatim makedonskim muzičkim producentom i toncem Mitom Dimovskim, i zauzima 8. mesto na već pomenutoj evropskoj listi.

Bend je nastupao na festivalima Druga godba (Ljubljana), Sziget (Budimpešta), Pohoda (Slovačka),Roskilde (Danska), a nakon gostovanja u Beogradu ušli su u selekciju Foruma Babel Med u Marseju, gde se nadaju da će ih primetiti neki ozbiljniji producenti, koji bi mogli da im omoguće dalje napredovanje.


Šutka Roma Rap čine reperi Rep Al Alion, Nu100, Mali i Taki, i muzičari Mendo (saksofon, klarinet), Muharem (truba), Ice (violina), Ismet (bas) i Meko (bubnjevi).

 

https://www.facebook.com/shutkaromarap2014

https://www.youtube.com/watch?v=QP4D7piPdTc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s