Reciklažna umetnost Jugoslava Ćuge Sivića

Jugoslav Ćuga Sivić je tridesetsedmogodišnji umetnik iz Subotice koji izrađuje skulpture, lampe, svećnjake i nameštaj od industrijskog i metalnog otpada. Njegovu novu kolekciju lampi možete pogledati na izložbi „Osvetli se“, u galeriji Art Pocket u Beogradu (Skadarska 36a).

Osvetli se3

Izložene lampe nastale su većinom od metala sakupljenog na vojnom otpadu. Ekspresivne i dinamične, one kombinuju industrijske delove poput zupčanika, raznih kukâ i delova alata, kreirajući začudnu poetičnost kao efektan kontrast grubosti materijala.

Jugoslav je svoj stvaralački opus započeo pre dvanaest godina, kada je nastala prva lampa od starog metalnog otpada. „S ove vremenske distance gledano, ta lampa nije ličila ni na šta, ali pokrenula je nešto što mi nije bilo ni na kraj pameti da bih mogao u životu da radim, i tako poštedim sebe stalnog traženja posla ili rada za nekog nervoznog poslodavca. Upustio sam se u to, i proteklih godina svašta naučio, izradio, osvetljavao razne javne i privatne prostore, imao mnogo izložbi i mnogo svetlih i mračnih trenutaka.“

Osvetli se2

Reciklažne skulpture ovog umetnika u obliku ribe, kornjače i delfina obišle su i Beograd (Tašmajdan, Opština Novi Beograd, Supernatural festival, obala Save iza Beogradskog sajma). Kao i najveći deo Jugoslavove umetnosti, i ove skulpture svoju punu estetsku vrednost dobijaju s ispunjavanjem svoje svrhe, to jest kombinovanjem umetničkog i aktivističkog elementa, koji zahteva aktivno angažovanje posmatrača-prolaznika. Ovi radovi su putovali kroz Srbiju sa sloganom „Ubaci limenku, dovrši skulpturu“.

Posetioci imaju priliku da izložbu pogledaju do 6. aprila. Radno vreme galerije je: petkom i subotom 12h ‒ 02h, ostalim danima 12h ‒ 00h.

https://www.facebook.com/jugoslav.sivic

http://radionicaart.webs.com/

https://www.facebook.com/art.dzep.association

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s