Reaguj!

Međunarodni seminar „Act! Reaguj“ održan je početkom marta u Kulturnom centru Beograda. Dvanaest predavača ‒ među kojima Biljana Srbljanović, Tanja Ostojić, Miran Mohar iz Neue Slowenische Kunst i Marcell Mars aka Nenad Romić ‒ pozabavilo sepitanjem kako umetnošću reagovati na društvene promene. 
act3

Biljana Srbljanović je govorila o politički angažovanom dramskom pisanju, na primeru svoje nove drame „Mali mi je ovaj grob“. Po njenim rečima, odabrala je priču o Gavrilu Principu zbog mogućnosti uspostavljanja veze s atentatom na Zorana Đinđića. Događaj je posmatrala kao političku i ideološku odluku, u kojoj je atentat sredstvo političke borbe, a temu obradila kroz psihološki profil revolucionara. Kako je objasnila, u svojim tekstovima ona ne nudi gotov recept, već joj je cilj da podvuče goruća pitanja u društvu koja se, zbog nemogućnosti da se pronađu rešenja, formulišu u vidu mita. U svom izlaganju, Biljana Srbljanović je istakla i veliki broj tekstova i televizijskih programa koji danas promovišu patrijarhalnu matricu i obrasce s početka prošlog veka. „Svi koji kažu da ih ideologija ne zanima ne shvataju da direktno učestvuju u ideološkom diskursu normom koja projektuje očekivanu poziciju žene i muškarca. Umetnici koji žele da se obrate ugroženim grupama gube pozorišni prostor, dok s druge strane veliki broj stvaralaca radi zabavljačke predstave u alternativnim, ali i repertoarskim pozorištima“, rekla je Biljana Srbljanović.

Vizuelna umetnica Tanja Ostojić osvrnula se na razlike koje i dalje postoje između klasa, polova i rasa: „Većina mojih radova odražava realnost iz mog ličnog ugla, koji je neminovno povezan s mojom socio-političkom kartom, koja podrazumeva činjenicu da sam žena, ali uključuje i pojmove rase, klase i boju pasoša.“Ona se predstavila i video performansom „Goli život 2“, koji istražuje prisilnu migraciju Roma u EU i Jugoistočnoj Evropi, kao i slučajeve diskriminacije i različitih oblika rasizma, nasilja, čak i ubistava.

 Marcell Mars aka Nenad Romić (Zagreb, 1972), poznat kao borac za slobodan softver, istraživač kulture i društveni provokator, predstavio je svoj projekat „Javna biblioteka“, koji se bavi razmatranjem savremenih praksi arhiviranja znanja i umetničke građe na internetu: avangardne i neoavangardne umetnosti, vizuelne poezije, eksperimentalne muzike, umetničkih knjiga i slično, u cilju dostupnosti materijala za istraživanje i (samo)obrazovanje.

Među učesnicima je bio i Miran Mohar, koji je svojim predavanjem i uz projekciju prikazao istorijat slovenačke umetničke grupe Irwin, jednog od osnivača organizacije Neue Slowenische Kunst (NSK).

Na otvaranju je nastupio Hor Doma za nezbrinutu decu Vera Radivojević iz Bele Crkve, zajedno sgrupom ŠKART i Belocrkvanskim amaterskim pozorištem.

www.act-democracy.eu

http://www.memoryoftheworld.org/

http://www.nskstate.com/

http://www.van.at/see/tanja/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s