„Posljednji fan“ Marka Dješke

Mladi hrvatski strip crtač i scenarista Marko Dješka u svom novom stripu „Posljednji fan“ pozabavio se uticajem medija na odrastanje. Temu je obradio kroz dramatičnu satiru u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju hrvatske medijske ličnosti i sâm autor, kao njihov obožavalac‒progonitelj.

 posljednji fan5

Radnja stripa dešava se u Zagrebu, u kom specijalna policija i snajperisti opkoljavaju zgradu u kojoj pomahnitali fan drži u zatočeništvu svoje nekadašnje medijske ljubimce, koji su ga razočarali i „prodali se HRT-u“ (hrvatski komičari Željko Pervan i Zlatan Zuhrić Zuhra). To je prilika i za satiru na račun novinarskog izveštavanja, kao i prilika da Marko Dješka kao scenarista pokaže zavidne sposobnosti korišćenja slenga i jezičke diferencijacije likova. Kroz stand-up nastupe komičara provlače se i određene aktuelne teme, kao što je članstvo u EU i medijske kampanje poput one „Kupuj hrvatsko“.

„Poseban je privilegij pročitati ’Posljednji Fan’, jer je to naš najbolji strip nastao početkom druge decenije 21. stoljeća“, kaže majstor hrvatskog stripa Krešimir Zimonić. „Odlično nacrtan i napisan, realističan, smiješan, brutalan… Dok se odvija radnja, strip se polako počinje pretvarati u pomalo bizaran dokument o svakodnevnom životu, fikcije postupno nestaje, ostaje samo sirova i surova realnost… Poseban je privilegij i imati ovaj strip-album, čuvati ga negdje na polici, povremeno ga uzeti, opipati i prolistati, kako bismo se uvjerili da strip ipak postoji te da nije nestao u onome što zovemo realnost svakodnevnog života.“

 posljednji fan3

Na osnovu prve dve epizode napisan je projekat Ministarstvu kulture RH, koje je pomoglo objavljivanje celog albuma. Strip-album je objavljen u ediciji Biblioteka StripOs, ima 56 stranica formata A4, tvrdo je ukoričen i štampan na kvalitetnom kundstruk papiru. Uz trilogiju  „Posljednji Fan“, izdanje sadrži i bonus-strip posvećen hrvatskom komičaru Đuri Utješanoviću. Uvodnik potpisuje jedan od likova u stripu, Zlatan Zuhrić Zuhra, a pogovore mladi strip teoretičari Ivan Trenkl i Saša Paprić.

Marko Dješka rođen je 1983. u Osijeku. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (magistar animiranog filma). Za stripove i animirane filmove nagrađivan je na festivalima u regionu (Vinkovci, Leskovac, Zagreb, Osijek, Rijeka), kao i u Bergamu (Italija). Među njegovim radovima je i strip „Crna Željka“ (Bloody Patrice), priča o autističnoj tinejdžerki u posleratnom okruženju, koja se nosi sa svakodnevnim maltretiranjem vršnjaka.

http://mdjeska-animation.hr/

http://markodjeska.blogspot.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s