LGBT i queer književnost u Srbiji

Ima li ili nema queer književnosti u Srbiji? Ako je ima, zašto se skriva? Ako je pak nema – zašto je nema? Da li su pisci ove vrste književnosti isključivo pripradnici LGBT populacije ili i straight ljudi? – neka su od pitanja nanedavno održanoj tribini LGBT i Queer književnost u Srbiji.

LGBT i queer knjizevnost1 

Queer književnost u Srbiji postoji. Ne u onoj meri kao u razvijenim zemljama i ne toliko javno – ali postoji. Na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu učestvovali su ljudi različitih profesija, ali s istom misijom – da kvalitet queer književnosti podignu na nivo koji ona zaslužuje. Tako je novinarka Biljana Biba Petrović govorila o svojoj knjizi Muške suze, kojom je iz perspektive majke pokušala da običnoj publici približi realne probleme s kojima se susreće gay sin. Biba navodi da je njena knjiga dobila brojne pohvale, ali i da je doprinela smanjenju homofobičnosti.

Predrag Azdejković je najavio buduće planove, kao što je uspostavljanje platforme sa spiskom svih knjiga na ovu temu. Azdejković je sa spisateljicom Dragoslavom Barzut govorio o slojevima koje jedan književni tekst nudi, kao i mogućnostima da se brojni tekstovi čitaju iz LGBT perspektive. Dragoslava je lezbejsku ljubav već obrađivala u svojim pričama, a uredila je i antologiju lezbejskih kratkih priča s prostora bivše Jugoslavije Pristojan život.

LGBT i queer knjizevnost2
O položaju pisaca koji u Srbiji pišu o LGBT temama govorila je Biljana Kosmogina, koja je istakla paradoks da je višestruko nagrađivana u zemlji i regionu, ali da je kritika iz akademskih krugova i dalje zaobilazi. Vladimir Arsenijević je govorio o počecima queer književnosti u Srbiji, koji datiraju još iz osamdesetih godina prošlog veka, kada je časopis Kontrapunkt objavljivao članke s ovom tematikom. Tu su i tekstovi Puriše Đorđevića, pa čak, ako se vratimo u prošlost, i roman Večiti mladoženja Jakova Ignjatovića, koji vrlo jasno upućuje na mladića homoseksualnog opredeljenja i odnos okoline prema njemu.

Pomak postoji. Napredovanje je sporo, ali nadu daje što knjige s ovom tematikom uspevaju da osvoje širu pažnju medija, ponekad čak i značajna književna priznanja. Tako je, na primer, srpski Red Box u saradnji s hrvatskim Sandorfom objavio izdanje Povijest gej i lezbijskog života i kulture, koje je dobilo Specijalno priznanje beogradskog Sajma knjiga.

 

http://gayecho.com/books/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s