Ko je sve isključen iz državnih praznika?

Povodom dana nezavisnosti Makedonije, na javnim prostorima u Skoplju postavljen je umetnički projekat „Сета убавина мора да умре“ („Sva lepota mora umreti“) Velimira Žernovskog. Ovim činom umetnik otvara prostor za sve one koji su isključeni i marginalizovani u državnim proslavama ovog praznika.

All beauty must die3

Postavljanje crteža Žernovskog kao bilborda u javnom prostoru predstavlja umetničku kritiku utemeljenu na osnovnim pretpostavkama državotvornosti, tako što autor svojim radovima omogućava socijalnu identifikaciju građanima čiji su identiteti različiti od onih koje društvo nameće kao ispravne i poželjne. Žernovski svojim radovima kritikuje nasilje kao proizvod nacionalističke, maskuline i normativne kulture. Bilbordi u roze tonovima pre svega provociraju homofobične zaostatke patrijarhalnog društva, iako sadržaji nekih od radova upućuju i na drugačiju vrstu socijalne kritike (bilbord sa sportistom koji ljubi pehar i citatom Radomira Konstantinovića: „Iskustvo nam je palanačko“). Kritika nacionalizma i njegova mačistička logika šire se i na kritiku „potrage po korenima“ u dalekoj antici, aktuelne kroz kontroverzni projekat Skoplje 2014. Projekat „Sva lepota mora umreti“ nastao je u koprodukciji Koalicije СЗПМЗ i Fonda za otvoreno društvo.

Velimir Žernovski je rođen 1981. godine u Skoplju, gde je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“. Kroz crteže, video radove, performanse i fotografiju istražuje promene u urbanoj kulturi, s fokusom na pitanja seksualnosti i roda. Izlagao je samostalno u Makedoniji i inostrantvu: Njujorku, Parizu, Beču, Friburu i Skoplju. Radi kao istraživač na Univerzitetu Euro-Balkan u Skoplju, i aktivno učestvuje u koaliciji koja se zalaže za seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica. On je i koosnivač i predsednik organizacije FRIK, koja radi na podsticanju društveno angažovane umetnosti.
https://www.facebook.com/zernovskivelimir

http://www.linkedin.com/pub/velimir-zernovski/5/b7b/5b7

https://www.facebook.com/frikfestival

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s