Boja nečije kože, važna je koliko i boja nečijih očiju

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, zajedno sa organizacijom Praxis želimo da podsetimo javnost u Srbiji na visok stepen rasizma koji prožima sve sfere našeg društva.

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se u znak sećanja na 69 osoba koje su 21. marta 1960. godine ubijene zbog protesta protiv rasističke politike aparthejda u južnoafričkom gradu Šapervilu. Generalna skupština UN odlučila je 1966. godine da se 21. mart obeležava kao Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

nedelja-borbe-protiv-rasizma_timeline-FB

Brojnim akcijama koje organizujemo u periodu od 15 – 23. marta 2014. godine u okviru Evropske nedelje borbe protiv rasizma, želimo da skrenemo pažnju predstavnicima vlasti i šire javnosti da su pripadnici manjinskih grupa, a pre svega Romi, izloženi rasnoj diskriminaciji koja ih neminovno vodi u socijalnu isključenost. Uprkos međunarodnoj i domaćoj legislativi o zabrani diskriminacije, pripadnici romske populacije i dalje se suočavaju sa ozbiljnim problemima u pristupu osnovnim socioekonomskim pravima. Romske porodice žive na ivici siromaštva, u neformalnim naseljima koja nestaju zarad ideje velikih infrastrukturalnih projekata a Romi postaju beskućnici lišeni pristupa pravu na adekvatno stanovanje. Pripadnici romske populacije često se doživljavaju građanima drugog reda i izloženi su predrasudama, stereotipima i netoleranciji većinskog stanovništva, medija i predstavnika vlasti.

image-26ae326d07e79b2b7c601f075702c28268cb838a6b21f27a4ef8e9120bb4b219-V

U cilju insistiranja na efikasnijoj reakciji vlasti na rasističke ispade većinskog stanovništva, tokom cele nedelje postavljamo antirasističke poruke po društvenim mrežama, a na razglednicama ispisuju poruke koje oslikavaju rasizam viđen kroz prizmu studenata, Roma koji se obraćaju Praxisu za pomoć, kupaca magazina Liceulice, i drugih. Plan je da se razglednice pošalju odgovornim institucijama a prikupljene poruke distribuiraju putem društvenih mreža. Zajedno sa IPAK.Centrom, organizovana je ponoćna graffiti akcija obeležavanja sigurnog mesta.

1901440_641180852601873_2016774302_n

Nastavljamo dalje sa aktivnostima u toku Evropske nedelje obeležavanja borbe protiv rasizma.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s