Zaboravljena ženska istorija u Boki

Crnogorska organizacija Expeditio pozvala je sve zainteresovane da pomognu u ponovnom otkrivanju zaboravljene istorije žena Boke Kotorske. Prikupljene fotografije iz privatnih arhiva biće uključene u umetničku postavku „Istorija koje nema“, a rok za njihovo slanje je 25. mart 2014. 

zenske istorije u boki1 

„Istorija žena s područja Boke Kotorske je nevidljiva. Pomozite nam u njenom otkrivanju tako što ćete podijeliti s nama dio svoje lične istorije“, piše u saopštenju.

Kako se uloga žena u javnom i političkom životu danas ponovo smanjuje, NVO Expeditio želi da kroz umetničku postavku koja dovodi u vezu javni prostor i pitanje rodne ravnopravnosti podseti na značaj i uticaje koje za naš život imaju majke, bake, susetke, prijateljice, učiteljice i druge drage ženske osobe. „Svojim prisustvom i porukama, one su uticale na sve nas, obilježile su naš svijet… Stoga smatramo da njihova priča treba da bude probuđena i zabilježena. Molimo vas da se uključite u akciju i pomognete nam u ovom izazovnom poslu“, dodaju organizatori u pozivu.

Svi zainteresovani se pozivaju da do 25. marta 2014. pošalju skeniranu fotografiju svojih majki, prabaka, susetki, prijateljica, učiteljica,·kuma ili nekih drugih dragih žena koje su obeležile njihov život. Uz fotografiju treba dostaviti i kratak zapis s objašnjenjem zbog čega je ta osoba posebna. Poziv je upućen svima, bez obzira na pol i godine.

Sakupljene fotografije biće predstavljene u javnim prostorima kao deo umetničke postavke „Istorija koje nema“, čiji je cilj da žensku istoriju Boke Kotorske učini vidljivijom i podstakne aktivizam koji će voditi do pune ravnopravnosti žena i muškaraca.

Skenirane fotografije u rezoluciji 300 dpi uz kratak tekst (do 200 reči) pošaljite na email office@expeditio.org uz napomenu: Istorija koje nema.

Nosilac projekta je NVO Expeditio, u saradnji s NVO Anima i dizajnerkom Tanjom Radež iz Ljubljane. 

Više na http://www.expeditio.org.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s