Le Zbor – prvi LGBT hor na Balkanu

Desetak pripadnica LGBT populacije iz Zagreba još od 2005. godine okupljeno je oko zajedničke ideje da se spoje angažovana umetnost i zabava. Iz te ideje nastao je prvi mešoviti lezbejsko-feministički hor na Balkanu ‒ Le Zbor.

lezbor2 

Članice hora ne moraju nužno biti  lezbejke, ali podrazumeva se da svi koji žele pristupiti horu moraju biti otvoreni za ono čime se hor bavi – za promovisanje ljudskih prava. Ove simpatične devojke pevaju obrade domaćih i stranih hitova (Kraftwerk: The Model, Depeche Mode: Personal Jesus, Lollobrigida: Moj dečko je gej, Šarlo Akrobata: Ona se budi), starogradskih (Moja mala nema mane, Jovano, Jovanke) i revolucionarnih pesama (Ay, Carmela, Crveni makovi).  Pesme se biraju tako da omogućavaju duhovitu promenu perspektive, to jest iščitavanje dobro poznatih tekstova u novom, homoerotskom ključu. Veliku pažnju izazvao je i vrhunski subverzivni čin: obrada Thompsonovog hita Lijepa li si, u kojoj je nacionalistička pesma o lepotama domovine pretvorena u duhovitu odu ženskoj lepoti.

lezbor3

Hor, inače prvi ovog tipa u regionu, dosad je imao desetine uspešnih nastupa po celoj Hrvatskoj, kao i u Beogradu, Ljubljani, ali i Kelnu, Beču i Londonu, gde su 2009. nastupile na festivalu Various Voices. Ovaj londonski festival predstavlja najznačajniji festival LGBT horova i okuplja umetnike iz celog sveta.

Angažman u horu je volonterski, članice ga smatraju hobijem i prilikom da se njihov glas stvarno čuje. Tu su i putovanja, druženje… Bilo je i saradnje s autorima muzike koju pevaju (hrvatska grupa Let 3, na primer), a nadaju se saradnji i s ostalima, koji bi tako pokazali da su spremni da ih podrže.

Devojke posebnu pažnju posvećuju vizuelnom delu svojih nastupa, svejedno nastupaju li u bojama duge, u odeći koja asocira na radničku borbu, ili onoj koja izvrgava ruglu represiju, kao što je bio slučaj s nastupima u policijskoj uniformi ili svešteničkoj odori. Nedavno su snimile i spot za pesmu To Russia with love, namenjenu sada već završenoj zimskoj olimpijadi u Sočiju.

Njihov aktivizam zainteresovao je zagrebačku javnost, pa su tako česti gosti Filozofskog fakulteta. gde sa studentima razgovaraju o temama roda i rodne ravnopravnosti. O Le Zboru je 2009. snimljen i kratak dokumentarni film Bože čuvaj Le Zbor, koji je prikazan na festivalima u regionu. Godine 2012. objavile su album Hrvatske budnice, kojim je simbolički zaokružen njihov šestogodišnji rad.

Više informacija o Le Zboru:

http://www.lezbor.com/

https://www.facebook.com/lezbor

http://www.youtube.com/user/lezborofficial

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s