Ima li u modernom društvu empatije?

Nagrađivani dokumentarac „Beogradska sonata“ Gordane Smuđe govori o odsustvu empatije u modernom društvu, na primeru ljudi iz Društva za mentalno nedovoljno razvijene osobe. Iako dane provode pod zemljom, u atomskom skloništu, bez svežeg vazduha i svetlosti, njihova kreativnost i međusobno ophođenje predstavljaju dobar primer za sve nas.

beogradska sonata

Kratkometražni dokumentarni film „Beogradska sonata“ (Srbija, 2013) nagrađen je na 17. međunarodnom filmskom festivalu Faludi u Budimpešti, u kategoriji dokumentarnih filmova. Od svetske premijere na festivalu „Kurz Film Festival“ u Hamburgu, „Beogradska sonata“ je prikazana na brojnim svetskim festivalima, uključujući i „CineB“ u Čileu. Nagradu za najautentičniji film poneo je s festivala „Uhvati film“ u Novom Sadu.

Rediteljka, scenaristkinja i producentkinja ovog ostvarenja je Gordana Smuđa, snimateljka je Bojana Anđelković, montažer Milan Milosavljević, montažer zvuka Miloš Korać, a u filmu je korišćena muzika bendova Bjesovi i Bezobrazno zeleno.

Gordana Smuđa je rođena 1982. godine u Beogradu, gde je završila master studije Dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Bila je stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Ministarstva prosvete RS (2005‒2006), stipendista Ministarstva obrazovanja i sporta RS (2005‒2007), Univerziteta „Dante Alegijeri“, u Ređo Kalabriji u Italiji i Italijanskog kulturnog centra u Beogradu (2005). Radila je kao programski urednik, selektor, PR, producent i direktor kreativnih kampanja Festivala dugometražnog dokumentarnog filma, Bioskopa „Balkan“, Doma kulture Studentski grad, Kinoteke, Doma omladine… Dobitnica je i nagrade „Mladi Dis“ za 2011. godinu, za knjigu pesama „Druga mesta“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s