„Živan pravi pank festival“ u Parizu

Film „Živan pravi pank festival“ Ognjena Glavonića učestvovaće na 36. Festivalu dokumentarnog filma „Cinema du Reel“ u Parizu, koji će biti održan od 20. do 30. marta. U filmu su prikazana četiri dana Živana Pujića Džimija, pankera, autsajdera i ruralne legende svog rodnog mesta Tomaševca.

 zivan_pravi_pank_festival1

Premijera filma „Živan pravi pank festival“ održana je septembra 2013. u velikoj sali Doma omladine Beograda. Ovaj dugometražni dokumentarni film reditelja i scenariste iz Pančeva imaće međunarodnu premijeru u okviru takmičarskog programa za reditelje debitante na pariskom festivalu „Cinema du Reel“. U pitanju je jedan od najstarijih festivala u Evropi, koji je 1978. godine osnovao Žan Ruš, čuveni francuski antropolog i reditelj dokumentarnih filmova.

Prema rečima Ognjena Glavonića, razlozi koji su uticali na stvaranje filma jesu bliskost snova režisera i glavnog lika, kao i entuzijazam i uverenje da ono čemu posvećujemo vreme ima nekog smisla. „Ono što film čini interesantnim jesu Živanove metode organizovanja, razlozi za pravljenje jedne takve manifestacije u rodnom selu, njegove želje i nade koje tokom filma bujaju pred nama, ali i sve prepreke, vidljive i nevidljive, koje stoje na njegovom strogo zacrtanom putu. Nadam se da će publika moći da vidi usmerenost i borbu pojedinca za svoj San, kao i okruženje koje ga u tome koči i sputava. Čini mi se da je ta linije priče najbliža nečemu sa čim većina ljudi povezuje naš sistem i ovakav odnos prema kulturi i umetnosti“, rekao je Glavonić.

zivan_pravi_punk_festival

„Živan pravi pank festival“ snimljen je u produkciji Aparat Production i Non-Aligned Films, uz finansijsku podršku grada Pančeva. Pored Živana Pujića Džimija, u filmu se pojavljuju Nenad Nikolić Špigla, Zlatko Režančić Dostojevski, Dejan Beška Habo, Pavel Litavski Paja i Aleksandar Rudić Rođa. Producent je Mladen Bulbuk, snimatelj Relja Ilić, montažerka Sara Santini, a za zvuk su odgovorni Pavle Dinulović i Jakov Munižaba.

Ognjen Glavonić je rođen 1985. u Pančevu. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Njegovi kratki filmovi prikazani su na preko pedeset domaćih i međunarodnih filmskih festivala, na kojima su osvojili mnogobrojne nagrade.

https://www.facebook.com/zivan.pravi.pank.festival

http://www.youtube.com/watch?v=H6gZG8P0r1Y

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s