„Skupština“ ‒ nova predstava Selme Spahić

„Iz potrebe da pozovemo na političku odgovornost ‒ kako političare i političarke, tako i građane i građanke ‒ krenuli smo raditi ’Skupštinu’. Ona predstavlja presjek političke situacije u BiH u posljednjih dvadeset godina“, kaže rediteljka Selma Spahić povodom svoje nove predstave, čija se premijera poklopila sa socijalnim protestima na ulicama Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

 Predstava je premijerno izvedena 21. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kao zajednička produkcija Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Kamernog teatra 55, što je prva takva saradnja tri sarajevska pozorišta.

Skupstina1

„Skupština“ je zasnovana na dokumentarnom materijalu o govorima poslanika u Bosni i Hercegovini u proteklih stotinak godina. Rad na tekstualnom predlošku predstave počeo je proučavanjem stenograma parlamentarnih zasedanja kroz istoriju BiH, od početka prošlog veka do danas. Fokus je postavljen na sednice iz poslednjih osamnaest godina – iz perioda „tranzicije“, odnosno „permanentnog vanrednog stanja“. Birane su parlamentarne rasprave i teme koje su smatrane suštinski važnim: rasprave o genocidu, ravnopravnosti polova, izbornim zakonima, zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija… Arhivsku građu obradili su dramaturzi Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić.

 Glumci i glumice ne igraju konkretne likove, nego postdramski, potpuno fragmentarno, zastupaju iz scene u scenu različite stavove. Scenografsko rešenje ih postavlja u prostor gledališta, dok je publika smeštena na scenu. Na taj način publici se sugeriše kako u gledalištu posmatra sopstveni odraz, jer ansambl predstave otelovljuje njihove legalne predstavnike i predstavnice, dok se s druge strane publika nalazi na sceni, u prostoru delovanja i odlučivanja.

Skupstina2

Prema rečima Selme Spahić, poznate po zapaženim predstavama „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ i „Hipermnezija“, ideju za ovaj autorski projekat zasnovala je na građanskoj odgovornosti i pokušaju da se promeni stanje stvari.

Glumačku ekipu čine glumci sva tri teatra, među kojima su: Miodrag Trifunov, Hasija Borić, Jasna Ornela Beri, Aleksandar Seksan, Selma Alispahić, Riad Ljutović, Vedrana Seksan, Slaven Vidak, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Aldin Omerović, Maja Izetbegović, Igor Skvarica i Adnan Goro. U predstavi učestvuje i desetak članova operskog hora Narodnog pozorišta, uključujući solistu Leonarda Šarića. Scenografkinja je Mirna Ler, kostimografkinja Sanja Džeba, a autor muzike Draško Adžić.

 http://www.kamerniteatar55.ba/

http://www.sartr.ba/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s