„Paralelni univerzum“ u Sarajevu

Pet makedonskih umetnika ‒ Angel Miov, Filip Jovanovski, Maja Kirovska, Slobodanka Stevčevska i Denis Saraginovski ‒ predstavljeni su u februaru i martu 2014. na izložbi naslovljenoj „Paralelni univerzum“, u galeriji „Duplex x 100m2“ u Sarajevu.

Paralelni univerzum1

„Ovo je izložba koja naglašava izrazitu maštu i strastveni angažman umjetnika na zapadnom Balkanu“, smatra kurator Džon Blekvud (John Blackwood). Isticanje dobro poznatih problema s kojima se umetnici iz Skoplja i Sarajeva suočavaju samo je mali deo paralela koje ova izložba otvara.

Prema rečima Džona Blekvuda, izložba se osvrće na marginalne pozicije koje savremena umetnost ima u ovim gradovima, posebno s obzirom na činjenicu da, dok kulturna ekonomija u Evropi dvadeset prvog veka postaje sve značajniji pokazatelj ekonomskog i socijalnog blagostanja, slična vrsta ekonomije u Bosni i Hercegovini i Makedoniji bolno je odsutna. U tom smislu, prikazani radovi ilustruju koliko je vere umetnicima potrebno da bi nastavili da rade u takvim uslovima.

Paralelni univerzum3

On objašnjava i da postoje mnoge sličnosti između savremenih umetničkih scena u Skoplju  i Sarajevu, između ostalog i  relativna izolovanost ova dva glavna grada: „Obe umjetničke scene postoje na skoro podzemnom nivou, iz različitih razloga. Svi umjetnici iz ovih gradova trebaju se nositi s institucionalnom i infrastrukturnom atrofijom, kroničnim nedostatkom sredstava i nestajanjem cijele publike savremene umjetnosti zadnjih dvadesetak godina postjugoslovenske ’tranzicije’. Na obe lokacije postoji kulturološka infrastruktura iz jugoslovenske ere, koja polako izumire i koja jednostavno više nije u stanju obezbjediti informiranu diskusiju odnosno konzumiranje; ovi smrskani dijelovi zajedničke prošlosti ne mogu napraviti više ništa do omogućiti samo najosnovnije preživljavanje veoma malog broja umjetnika“, piše Blekvud u katalogu izložbe.

Angel Miov i Maja Kirovska već su izlagali u Sarajevu, dok je Jovanovskom, inače dobitniku nagrade „Danas“ za najboljeg mladog umetnika u Makedoniji 2013. godine, ovo prvo sarajevsko predstavljanje, kao i umetnicima iz OPA (Denis Saraginvoski i Slobodanka Stevčeska).

 Izložba će biti otvorena do 15. marta.

 

https://www.facebook.com/Duplex100m2

https://www.facebook.com/pages/Sarajevo-Culture-Bureau/422637547768963

https://www.facebook.com/pages/Mala-Galerija/55882557470

https://www.facebook.com/jonblackwood1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s