U Zagrebu i Nigeriji

U zagrebačkoj Galeriji VN u toku je izložba Ane Mihalić pod nazivom ,,Tu i tamo”. Fotografije i kolaži prate prošlost i sadašnjost mladog Nigerijca Walea Shonyikia Princa, koji je zatražio i dobio azil u Hrvatskoj. Izložba je otvorena do 8. marta.

tu i tamo1

Mladi azilant Princ napustio je svoju domovinu i porodicu zbog verskih i etničkih sukoba. Izložba prati njegovu priču i život u Nigeriji (Tamo), a fotografkinja Ana Mihalić je uspela da dočara njegovu svakodnevicu kroz prezentaciju i subjektivne naracije o njegovom životu pre nego što se ukrcao na brod koji će krenuti ka Splitu.

 

Fotografije bega u Evropu i sadašnjeg života u Zagrebu (Tu), predstavljaju Princovu dnevnu rutinu. Princova priča je zanimljiva i puna životnih detalja, često i vrlo dirljiva, a Ana je prati osećajnim fotografijama koje iskazuju njegovu poziciju, koja je zasad ,,ni Tu ni Tamo”, kao i proces uklapanja u svoje novo boravište.

 

Pojedine fotografije prate Princa na radnom mestu, u druženju sa ostalim azilantima, dok ga, s druge strane, neke od fotografija prikazuju u dokolici, poput onih snimljenih na njegovom omiljenom izletištu na reci Mrežnici.

 

Ono što je karakteristično za ovu izložbu je da je autorka uporedo sa fotografskim beleženjem svakodnevnice nigerijskog azilanta, beležila i njihove razgovore o njegovim sećanjima na detinjstvo i život u Africi, koji je Princ morao naglo ostaviti iza sebe. Fotografkinja Ana Mihalić nam vešto prikazuje nacionalne, kulturne, socijalne, rodne i mnoge još razlike između nje i Princa.

tu i tamo3

Posebno je znakovita fotografija reči fulus (novac na arapskom), koju su na njegovom putu ka evropskim granicama nedobronamerni posrednici ponavljali. Princ je ispod fotografije napisao: ”Sve što sam imao, izgubio sam u Libiji. Ne mogu zaboraviti tu reč. Ja sam samo hteo proći, oni su ponavljali: fulus, fulus, fulus. Dao sam im novac. Zato sam danas živ…”

Vredi napomenuti da je Princ već dobio određenu medijsku pažnju brigom za pomoć drugim azilantima i nadamo se da će i ova izložba još jednom skrenuti pažnju na sve te ljude koji teškog srca i često u životnoj opasnosti putuju ka nekom boljem svetu…

Ana Mihalić rođena je 1987. u Zagrebu. Završila je Dodiplomske studije snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Apsolventkinja je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nekoliko serija fotografija uvršteno joj je u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt.

Učestvovala je u više grupnih izložbi, a imala je i šest samostalnih.

 

http://anamihalic.com/

 

https://www.facebook.com/anamihalicphotography

 

http://www.flickr.com/people/anamihalic/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s