Srednjoškolci o problemu azilanata

Podstaknuta velikim brojem azilanata koji u inostranstvu traže šansu za bolji život, Omladinska organizacija Centar E8 je u saradnji sa Bitef teatrom napravila predstavu “Nemačka”. U glavnim ulogama su učenici srednjih škola, a predstava se izvodi u školskim salama.

Nemacka1

U 2013. godini oko 19.000 građana i građanki Srbije (uglavnom romske nacionalnosti) zatražilo je azil u nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Samo je 1% njih azil i dobilo. Kako se broj tražilaca azila povećava iz godine u godinu, šanse da Srbija bude skinuta sa bele šengen liste se sve više povećavaju.

 

Šta možemo učiniti kao društvo kako bismo svi imali jednake mogućnosti i šanse, kako bi sve zavisilo od našeg truda i angažovanja – to su pitanja na koje predstava “Nemačka” pokušava da ponudi odgovore. Ime predstave jasno aludira na zemlju sa najvećim brojem azilanata iz Srbije, na zemlju u kojoj se ipak može zaraditi i gde su daleko manje šanse da budete odbačeni zbog svoje veroispovesti, nacionalnosti ili seksualne pripadnosti. Dobijanje azila, s druge strane, predstavlja i napuštanje rodne zemlje, što nas dovodi do pitanja jesmo li svi zaista tretirani isto (ako su neki od nas primorani da zatraže azil i pokušaju da žive dostojanstveno, jer im Srbija to dostojanstvo ne dozvoljava).

Nemacka2

Prestava “Nemačka” otvara sve ove teme i ne govori o ciframa, već o potrebama ljudi kojima je azil jedini izbor. Razlog zbog kog su za mesto održavanja predstava odabrane svečane sale srednjih škola je jednostavan: mladi su često uporište diskriminacije i rad sa njima dovodi do jedinog pravog rešenja, koje se zove “Reći ne diskriminaciji”.

 

Koncept, tekst i režiju potpisuju Vojislav Arsić, Milena Bogavac i Ivan Stojiljković. Ko-autori/ke i izvođači/ce su: Nadica Ajredinović, Edison Bajramović, Denis Durić, Đorđe Jašarević, Dušan Mihajlović, Milica Mladenović i Aleksandra Stojanović. Video-art i dizajn plakata uradili su Ivan Stojiljković i Marina Perović, autor muzike je Petar Rudić, a vokalnih aranžmana Bojana Vunturišević.

 

http://www.e8.org.rs/

 

https://www.facebook.com/CentarE8

 

http://www.bitef.rs/teatar/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s