Izložba za novi početak

Gradska galerija Požega predstavlja do 8. marta umetnika Darka Babića, koji izlaže sa decom i mladima iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega, čiji je i sam član. Babić je oboleo od multiplaskleroze, a ciklusom slika Restart vratio se umetnosti nakon decenijske pauze.

restart

Serija slika Restart svedoči o upornosti, ogromnim fizičkim naporima, ali i odluci Babića da započne novo poglavlje stvaralaštva. U realizaciji radova učestvovalo je i osmoro dece i mladih iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega: Zoran Petrović, Andrijana Lučić, Marko Mihajlović, Sara Milčanović, Ivan Stefanović, Stefan Mićović, Uroš Matijević i Borko Pavlović.

 

Jezikom vizuelnih umetnosti, i kroz komunikaciju sa decom i mladima sa različitim formama invaliditeta, nastale su “slikovnice” zapaženih likovnih svojstava. Kroz rad na izložbi, svakom detetu je omogućeno da se oseti sastavnim delom društvene i umetničke zajednice, da ravnopravno sa umetnikom stvara i učestvuje u prezentaciji zajedničkog dela, a dečja neposrednost i sloboda za eksperiment doprinele su kvalitetu samog ciklusa.

restart1

O celom procesu nastanka radova za izložbu Restart, povratku umetnosti i buđenju iz pasivnosti, trenutno se snima dokumentarni film reditelja Dejana Petrovića, čija se premijera očekuje na proleće 2014. godine.

 

Darko Babić je rođen u Užicu 1969. godine, a 2000. godine je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na više grupnih i dve samostalne izložbe, a 2002. je radio u Likovnoj radionici specijalizovanoj za osobe sa Daunovim sindromom u Beogradu. Tokom 2013. je vodio i likovnu radionicu sa decom sa invaliditetom u Društvu za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije Opštine Požega.

 

http://www.kcpozega.rs/

 

https://www.youtube.com/watch?v=3uv0Y6qxUVQ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s