I drugi su pjevali o ratu

U zbirci eseja „I drugi su pjevali o ratu“ (Biblioteka XX vek, 2013), prozni pisac i esejista Muharem Bazdulj kroz primere iz engleske i američke književnosti istražuje na koje se sve načine ratni raspad Jugoslavije odrazio na imaginaciju pisaca u geografski udaljenim krajevima.

Bazdulj

„Medijski interes za ovu temu“, piše autor u uvodu, „primarno je, kako je za medije i uobičajeno, uslovljen aktuelnošću, dok akademski radovi s fokusom na rat na području bivše Jugoslavije, što je za njih i generalno karakteristično, pretenduju na usku specijalističku publiku. Književna djela, međutim, trude se nadilaziti puku aktuelnost te ciljaju na širu publiku i na taj način razotkrivaju trajnije i važnije mjesto teme ratnog raspada Jugoslavije u kulturama u kojima su nastala.“

 

U prvom poglavlju, polazeći od  knjiga Vesne Goldsvorti i Marije Todorove, ali i istraživanja Božidara Jezernika i Omera Hadžiselimovića, Bazdulj skicira prisustvo područja bivše Jugoslavije (i šire – Balkana) u engleskoj književnosti od početka XIX veka do pred sam poslednji rat. U drugom se bavi književnim delima koja su nastajala dok je rat trajao, čiji su autori Suzan Zontag, Josif Brodski, Salman Ruždi i Mark Rejvenhil. U trećem poglavlju tema su kriminalistički i špijunski romani o ratu u Jugoslaviji Kolina Falkonera i  Frederika Forsajta. U četvrtom poglavlju je reč o delima u kojima ratni raspad Jugoslavije igra naizgled samo ornamentalnu ulogu (J.M. Kuce, Pol Oster, Džulijan Barns). U petom poglavlju on se bavi i knjigama koje rat tematizuju post festum (Lorens Veksler, Džeraldina Bruks, Stiven Galovej), dok se u šestom, zaključnom, sumiraju uvidi do kojih se došlo. U komparativne svrhe, Bazdulj usput pominje i pojedina dela iz književnosti na drugim jezicima koja obrađuju istu temu, kao i neke primere iz drugih umetnosti (strip, film, popularna muzika, itd.).

Bazdulj2

Knjiga nosi podnaslov „Odjeci raspada Jugoslavije u savremenoj engleskoj i američkoj književnosti“, i predstavlja izmenjenu i proširenu verziju autorovog istoimenog magistarskog rada, odbranjenog 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 

Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (engleski jezik, engleska i američka književnost). Piše kolumne, eseje i publicističke tekstove za sarajevski dnevnik Oslobođenje i beogradski nedeljnik Vreme, a povremeno i za podgorički Monitor, bečki Standard i druge medije. Objavio je desetak knjiga proze, poezije i esejistike.

 

http://www.bibliotekaxxvek.com/

http://bs.wikipedia.org/wiki/Muharem_Bazdulj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s