Pesmom protiv fašizma

Braća Skill i Buddy O. G. (Ferid i Emran Ajeti) autori su muzike, tekstopisci i aranžeri romskog angažovanog hip-hop benda Gipsy Mafia. Rođeni su u Zrenjaninu, odakle su otišli u Nemačku i tamo proveli trinaest godina radeći u fabrici automobila. Kako kažu, diskriminacija ne bira ni mesto, ni vreme – ni ljude.

Gypsy mafia1

U Nemačkoj su načelno živeli bolje, ali ipak su se vratili u Srbiju i posvetili se svojoj pravoj ljubavi – muzici. Još kao klinci su slušali hip hop, a muzikom su počeli da se bave zato što su imali šta da kažu. Ono što žele jeste protest, bunt protiv nasilja bilo koje vrste, a tekstove pišu sami jer je to njihov krik, način da ukažu na probleme društva i skrenu pažnju na ono o čemu se često i ne misli. Iako nisu odrasli u romskom naselju, njihove pesme često govore o životu u ovakvim naseljima, između ostalog i zbog toga što su članovi benda uvideli neslogu i borbu unutar romske zajednice.

Prva pesma koju su snimili, „Gipsy“, govori o jednom običnom danu Roma, o tome kako Romi žive i s kakvim se sve problemima suočavaju. Imaju već tri albuma, ali prva dva ne uzimaju za ozbiljno jer su snimani kod kuće s mikrofonom za Skype, te je kvalitet zvuka prilično loš. Kako je želja bila ogromna, počeli su da skupljaju novac od plata zarađenih u Nemačkoj, te su od prve ušteđevine kupili mikrofon, od sledeće matrice i malo‒pomalo, za tri godine, snimili su treći album, „Ciganska posla“. Naslovom žele da akcentuju da ta fraza nije uvek nešto negativno, da ona može aludirati i na pozitivan, optimističan pogled na život. Album je snimljen opet u stanu, ali ovoga puta uz pojačanje: nesebičnu pomoć pružila im je ekipa Antifa festivala iz Zrenjanina.

Gypsy mafia4

I to nije sve – pre koncerata, Gypsy Mafia često organizuju debate na kojima se razmatraju pitanja života Roma, a oni govore iz svog iskustva. Tako se njihov angažman ne završava u pesmi, već se nastavlja i u direktnim aktivnostima s onima koji pokazuju interesovanje za prava Roma, kao i sa samom zajednicom. Bend se priključio i grupi „Ujedinjeni protiv fašizma“ u Novom Sadu, a kao najveću želju navode osnivanje vrtića i večernje škole za Rome, gde bi mogli da se obrazuju svi koji to žele – bez ismevanja i ruganja, nažalost još sveprisutnih kada je o Romima reč.

Najnoviji album benda Gypsy Mafia možete skinuti ovde: http://gipsymafia.bandcamp.com/

Stranica na Facebooku: https://www.facebook.com/GipsyMafia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s