Participativna umetnost

Makedonski umetnici, socijalni radnici i ljudi iz ranjivih kategorija društva zajednički su angažovani na projektu „Upotreba umetnosti kad je teško da se priča“, koji spada u domen takozvane participativne umetnosti. Participativna umetnost je fokusirana na sâm proces kreiranja, a ne na umetnički proizvod.

participativna umetnost

U projektu učestvuje nekoliko umetnika iz Makedonije, kao i umetnika iz Švedske, koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovakvim aktivnostima. Švedske umetnice Helena Bistrom i Ana Kalblad obučavale su svoje kolege iz Ohrida i Struge za rad s ranjivim kategorijama stanovništva, što će oni sada moći da primene u lokalnoj sredini.

Koordinatorka je Jasmina Bilalović iz Kulturnog centra „Media Artes“ iz Ohrida. Prema njenim rečima, u toku proleća 2014. biće organizovane brojne radionice s decom iz ruralnih sredina iz nekoliko struških i ohridskih sela, kao i s korisnicima Dnevnog centra za bolesti zavisnosti iz Ohrida, licima s intelektualnim poteškoćama, zatvorenicima iz maloletničkog zatvora u Ohridu, seksualnim radnicima i njihovom decom… „Planiramo da svi ti učesnici, uz pomoć umetnika, prenesu svoja iskustva, probleme i potrebe, a zatim da se na osnovu ovih svedočanstava kreiraju različiti performansi, izložbe i priče“, kaže Jasmina Bilalović.

Participativna Umetnost1

Aktivnu ulogu u projektu igra i udruženje Inicijativa za nezavisni kulturni aktivizam INKA. „Koristili smo različite medije, izražavali se preko crteža, u glini, verbalno i putem pokreta“, ističe Kristina Todoroska iz udruženja INKA. „Iz svega ovoga proizašao je jedan ulični performans koji je bio izveden u prisustvu fokus grupe.“

Pun naziv projekta je „Upotreba umetnosti kad je teško da se priča – Razmene među umetnicima koji rade u socijalnoj oblasti“, a sve aktivnosti su deo IPA programa EU za prekograničnu saradnju i razmenu iskustava između umetnika i socijalnih radnika iz Makedonije i Albanije. Albanski partner je organizacija Refraction Association iz Tirane.

 

http://licevlice.mk/index.php/vesti/10-vesticategory/255-2014-01-28-14-57-34

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s