Multimedijalna umetnost Alema Ćurina

Alem Ćurin je višestruko nagrađivani hrvatski strip-autor, ilustrator, dizajner, crtač i pisac, dugogodišnji saradnik neprevaziđenog Feral Tribuna. Iako svoj opus vezuje prvenstveno za autorski strip, njegovo delo uključuje seriju angažovanih političkih ilustracija, duhovitih crteža, kritičkih spisa…

Alem-Curin3

Rođen je 1953. u Splitu, a nakon što je promenio različita akademska okruženja, konačno se odlučuje za grafički smer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tokom osamdesetih provodi nekoliko godina u Parizu kao „umetnički emigrant“, a 1987. vraća se u Split, za koji će suštinski biti vezana njegova dalja karijera. Radio je i kao ilustrator Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a bio je i grafički urednik lista Slobodna Dalmacija. Nakon privatizacije i promene u uredništvu časopisa, početkom 90-ih godina prelazi u Feral Tribune, gde ostaje do prestanka izlaženja lista 2008. Oformio je i autonomnu grafičku radionicu Think Ink, a 1997. pokrenuo časopis Torpedo, koji će kasnije iznedriti i čuveni FAK (Festival alternativne književnosti). Svoj spisateljski angažman kasnije je nastavio u alternativnoj splitskoj organizaciji pisaca Utorkaši (zajedno s Borisom Dežulovićem, Antom Tomićem, Renatom Baretićem i drugima), gde aktivno učestvuje kao koautor u njihovim zbirkama kratkih priča. Danas se prvenstveno bavi kritikom i teorijom autorskog stripa, što i sâm ističe kao svoju izvornu strast. Stalni je saradnik hrvatskih Novosti.

Alem-Curin2

Ćurinovi tekstovi o stripu, poput njegovih ilustracija, predstavljaju kritičku analizu svakodnevice hrvatskog savremenog društva. Kritičari ih često svrstavaju u književnost, ističući estetski kvalitet ovih eseja. Njegovo delo je duhovito, hrabro i provokativno, slobodno u izrazu i stilu, te nije ni čudo što ga je teško svrstati u jedinstvenu umetničku disciplinu (Ćurinovi tekstovi su često mešavina ilustracija, književnog ili esejističkog teksta, aforizama, kritičkih analiza, stripa, crteža, itd.).

Autor je puta nagrađivan na mnogim svetskim izložbama (3. nagrada za strip u Montrealu 1981, nagrada za najbolju instalaciju 1983. u Splitu, brojne nagrade i samostalne izložbe širom Hrvatske), a 2008. dobio je i Grand Prix na beogradskom Međunarodnom salonu stripa. Izdavačka kuća Biblioteka Kvadrat izdala je 2012. godine knjigu Egostriper, koja na jednom mestu okuplja Ćurinove tekstove o stripu i fenomenima oko stripa, nastale u poslednjih dvadesetak godina.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Alem_%C4%86urin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s