Umetnici o prošlosti Zapadnog Balkana

U Prištini je održana završna konferencija projekta „Prisećanje na prošlost na Kosovu: kulturno sećanje između činjenica i fikcije“, koji je podstakao stvaranje umetničkih dela na osnovu arhiva iz osporene kosovske prošlosti. Umetnici iz regiona predstavili su radove realizovane tokom 2013. godine.

Forum ZFD1

Ovaj događaj je u Prištinu doveo umetnike i mlade istraživače iz regiona i Evrope, koji su raspravljali o najizazovnijim aspektima svog rada. Bilo je reči o politici predstavljanja žrtava u umetničkim delima, kulturi sećanja i popularnoj kulturi, kao i njihovoj ulozi u suočavanju s prošlošću.

U projektu „Prisećanje na prošlost na Kosovu: kulturno sećanje između činjenica i fikcije“ učestvovali su: kosovske umetnice Flaka Haliti i Saranda Bogujevci, antropološkinja Nita Luci, sociološkinje Eli Krasniqi i Linda Gusia, filmski umetnici Blerta Zeqiri i Arben Llapashtica, fotograf Astrit Ismaili, kao i vizuelni umetnik iz Srbije Vladimir Miladinović i politikološkinja Nataša Govedarica, hrvatski publicista i aktivista Saša Šimpraga, nemački fotograf s boravkom u Beogradu Marc Schneider/Marko Krojač, te poljska umetnička kritičarka i kuratorka Agata Rogoś, koja već neko vreme živi u Makedoniji.

Forum ZFD2

Projekat je inicirao kosovski ogranak organizacije Forum ZFD (Das Forum Ziviler Friedensdienst), koji kao svoj cilj navodi doprinos konstruktivnim javnim raspravama o suočavanju s prošlošću. Forum ZFD Kosovo aktivan je od 2008. godine. Pored kvartalnog magazina i onlajn platforme, pokrenut je i niz debata na ovu temu, i objavljena je knjiga „Uvažavanje budućnosti. Perspektive suočavanja s prošlošću na Kosovu“. Forum ZFD je takođe upoznao mlade iz različitih zajednica s mogućnostima suočavenja s prošlošću kroz kulturne forme (ulična umetnost, poezija, forum teatar, fotografija), organizovao sastanke između predstavnika albanskih i srpskih udruženja porodica nestalih lica i podržao druge inicijative civilnog društva u ovoj oblasti.

 

https://www.facebook.com/forumZFDKosovo

http://dwp-kosovo.info/en/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s