Deseti rođendan festivala Zagrebdox!

Deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa obeležiće više od 150 dokumentarnih priča iz celog sveta, među kojima se znatan deo bavi savremenim društvenim pitanjima i njihovim razumevanje. ZagrebDox ove godine traje od 23. februara do 2. marta, a projekcije su u bioskopu Cineplexx Centar Kaptol.

Zagrebdox1

Najistaknutiji filmovi iz glavnog programa, Pjesma iz šume Michaela Oberta i Blood Brother Stevea Hoovera, donose priče o begu iz zapadne civilizacije u predele Trećeg sveta: u prvom slučaju u pigmejsko pleme u prašumi središnje Afrike, u drugom u ustanovu za decu obolelu od side u Indiji. U trci za glavnu nagradu je i dansko-švedski dokumentarac Ekspedicija na kraj sveta Daniela Dancika, koji nas vodi do otapajućih masiva severoistočnog Grenlanda.

Među najpopularnijim programima ZagrebDoxa su Kontroverzni dox i Stanje stvari, koji i ove godine donose niz filmova o fenomenima savremenog društva. Ukrajina nije bordel Kitty Green portret je provokativnog ukrajinskog feminističkog pokreta Femen, dok Jon Bang Carlsen u filmu Prava količina nasilja opisuje ekstremne vaspitne mere kojima pribegavaju roditelji problematičnih tinejdžera u predgrađima Los Angelesa. Dostojanstvo trećeg doba brani hrvatski reditelj Borut Šeparović, koji je projekat 55+ umetničke grupe Montažstroj preneo na platno u filmu Potrošeni. Dečko s plaže britanski je dokumentarac o mladićima iz Mombase koji se prodaju starijim evropskim turistkinjama, dok potresno ostvarenje Biblioteka praha Roberta Jamesa i Ondi Timoner otkriva biblioteku s hiljadama urni neimenovanih pacijenata psihijatrijske bolnice u Oregonu. U dokumentarcu Revolucija, Rob Stewart predstavlja projekte i aktivnosti najrazornije po svetski ekosistem, a na prirodne katastrofe upozorava i film Poslednji poziv u oazu Jessice Yu, koji govori o nadolazećoj globalnoj nestašici vode. Ugroženim pravima životinja bavi se kanadski dokumentarac Duhovi u našem stroju Liz Marshall, dok o propasti Detroita progovara Detropija Heidi Ewing i Rachel Grady.

Zagrebdox5

Biografski Dox između ostalog donosi ostvarenje Andreasa Johnsena Ai Weiwei – lažni slučaj, koje prati istoimenog konceptualnog umetnika i borca za slobodu govora u neizvesnoj borbi protiv kineske vlasti. Uzbudljivi dokumentarac Hodorkovski dočarava preobražaj najbogatijeg čoveka Rusije iz socijaliste u kapitalistu, a zatim i jednog od najpoznatijih političkih zatvorenika u Sibiru.

Program Teen Dox, namenjen tinejdžerima, okupio je dokumentarce koji progovaraju o različitim problemima ovog uzrasta: uticaju interneta i novih medija (Ovisnik o internetu Shosh Shlame i Hille Medalie), tinejdžerskoj seksualnosti (Kako izgubiti nevinost Therese Shechter), te borbi siromašnih slojeva u zemljama Trećeg sveta da se integrišu u društvo (Leti lagano, leti visoko Beathe Hofseth i Susanne Østigaard)

U programu Majstori Doxa ističemo film Salma Kim Longinotto, istinitu priču o muslimanki koju je porodica zaključala na dvadeset pet godina, a ona je uprkos tome postala najpoznatija tamilska pesnikinja. Usponi i padovi Vojte Lavičke dokumentarac je o marginalizaciji Roma u savremenoj Češkoj, Nick Broomfield u filmu Moj britanski posao – seks razotkriva britansku ilegalnu prostituciju i trgovinu ljudima, dok Wang Bing u filmu Dok nas ludilo ne rastavi snima pacijente jedne izolovane duševne bolnice, koji celu godinu žive bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom.

Na festivalu se svake godine dodeljuje i nagrada Movies That Matter, filmu koji na najbolji način promoviše ljudska prava.

http://zagrebdox.net/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s