Provokativna izložba o starosti

Izložba Ekstravagantna tela: Ekstravagantne godine u Kulturnom centru Beograda hrabro preispituje tabu starosti, koju s humorom i provokativno izmešta iz područja stereotipa i marginalizacije. U okviru bogatog pratećeg programa oformljen je i Omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK grupe Škart.

Ekstravagantna tela3

„Svi žele dug život, ali niko ne bi hteo biti star!“, poznata je misao Džonatana Svifta. Iako sasvim prirodno sledi u životu, starost je u savremenom svetu postala gotovo uvredljiva. Zbog fizičkih i psihičkih promena koje sobom donosi, kao i činjenice da naumitno vodi ka smrti, starost izaziva zazor sličan onom koji izazivaju telo ili um smešteni koji odstupaju od društvenih normi. Upravo se tim procepom unutar norme bavi izložba Ekstravagantna tela: Ekstravagantne godine, koja nastoji da prikaže starost iz nekonvencionalne i podsticajne perspektive.

Među eksponatima na izložbi našla se šarena torta od raznobojnih pilula, pano sa spiskom poželjnih osobina za partnera u trećem dobu (koji nudi mogućnost poređenja s poželjnim osobinama u mladosti), niz fotografija hrvatskog umetnika Tomislava Gotovca, koji preispituje odbojnost prema vizuelnim predstavama starih muških tela. Beogradska grupa Škart predstavila se fotografijama i ilustracijama nastalim tokom dvomesečnog boravka među crnačkim doseljenicima s Kariba ‒ stanarima doma penzionera Peppy Close u londonskoj četvrti Hekni.

Ekstravagantna tela7

Do 1. marta, dokad traje izložba, biće organizovan i niz pratećih programa, performansa i radionica. U Prvoj beogradskoj gimnaziji, 20. februara od 19.30h, biće organizovano Pesničenje s učenicima gimnazije i specijalnim gostom Davidom Albaharijem, na kome će nastupiti i školski bendovi, dok je u Domu za stare Bežanijska kosa 22. februara u 11h penzionersko Pesničenje, na kome će nastupiti Omladinsko-penzionerski hor HOR-RUK grupe Škart. Istog dana će u KCB-u biti održana radionica za srednjoškolce (od 13h do 16h), a u 18h i performans Zlatna žurka Maje Bekan, koji istražuje razne oblike amaterskih prodajnih praksi.

Projekat je osmislio Kontejner/biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, u saradnji s Kiosk platformom za savremenu umetnost iz Beograda, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke; Live Art Development Agency iz Londona, Kulturnim centrom Beograda, Domom za stare Bežanijska kosa, Kulturnim centrom Rex i Grupom 484.

Ekstravagantna tela2

Umetnici: Andrea Palašti (RS), Ana Adamović (RS), Adela Jušić (BiH), Goran Trbuljak (HR),  Hrvoslava Brkušić (HR), Ivan Kožarić (HR), Lada Cerar (SLO),Maja Bekan (RS), Marko Jeftić (RS), Pilvi Takala (FIN), Sanja Iveković (HR), Siniša Labrović (HR), Suzanne Lacy (SAD), ŠKART (RS), Anja Strelec i Tomislava Jukić (HR), Tomislav Gotovac (HR).

http://www.kontejner.org/

http://www.kioskngo.org/

http://www.kcb.org.rs/

https://twitter.com/pesnicenje/status/427047171695722496

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s