Novi roman Balše Brkovića

Jedan od najistaknutijih savremenih crnogorskih pisaca, Balša Brković, objavio je krajem 2013. svoj treći roman ‒ Plaža Imelde Markos. Razuzdanost bivše prve dame Filipina u romanu se dovodi u vezu s političkim potezima crnogorske vlade, u kojoj autor nalazi elemente (neo)kolonijalne diktature.

balsa1 

U svom novom romanu, koji je deo autorove serije Podgorički kvartet, Balša Brković opisuje jednu noć u životu podgoričkog taksiste, a u sve je upletena i bivša filipinska prva dama. Imelda Markos je poznata po svom suprugu diktatoru, ali i po legendarnoj kolekciji od tri hiljade cipela, koja je simbol razuzdanosti njene porodice.

„Upravo to kakva je bila, i ona i vladavina njenog supruga, ilustruje jedan poseban tip postmodernog kolonijalnog diktatora“, kaže Balša Brković. „Tu nije u prvom planu ideologija, već spremnost da se služi kolonijalnim gospodarima. U tom smislu, čini mi se da je gospođa Markos prilično ilustrativna i za crnogorski tip (neo)kolonijalne diktature.“

Ključni problem našega vremena, prema njegovim rečima, leži u činjenici da je koncept pobune u krizi jer  živimo u civilizaciji koja je našla načina da apsorbuje sve subverzivne impulse. „Pronaći nove forme subverzije ključno je pitanje našega vremena i budućnosti civilizacije kakvu poznajemo“, ističe autor.

balsa

Balša Brković je rođen u Podgorici 1966. godine. Diplomirao je u Beogradu na Filološkom fakultetu, na odseku sa Opštu književnost s teorijom književnosti. Nakon toga svoj spisateljski angažman nastavlja u Podgorici. Početkom devedesetih godina pripadao je grupi crnogorskih intelektualaca koji su se usprotivili ratu i izolacionističkoj politici crnogorskih vlasti. Pored proze, piše pozorišnu kritiku, eseje i poeziju, a bavi se i teorijom i istorijom anarhizma. Urednik je rubrike za kulturu i zamenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista „Vijesti“.

 

Prethodna dva Brkovićeva romana, Privatna galerija i Paranoja u Podgorici, doživela su veliki uspeh u Crnoj Gori, ali i u Evropi. Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su i u Češkoj, Sloveniji i Albaniji, a Paranoja u Podgorici proglašena je kulturnim događajem 2002. u Crnoj Gori. Ovaj roman je i dobio i nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“ za najbolje prozno delo u Srbiji i Crnoj Gori.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Bal%C5%A1a_Brkovi%C4%87

https://www.facebook.com/balsabrkovic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s