MONTAŽSTROJ hor malih ljudi

Umetnički kolektiv MONTAŽSTROJ pokreće novi projekat: Mali čovek želi preko crte, kojim želi da istraži ko su mali ljudi danas i može li muzika biti oruđe društvenih promena. Cilj projekta je formiranje Zbora (hora) malih ljudi, koji će nastupiti od 14. do 16. marta u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.

montazstroj3

Nastavljajući se na vlastitu dugogodišnju misiju stvaranja društveno-angažovane umetnosti, Montažstroj je pozvao sve zainteresovane da dođu na audiciju i oprobaju se kao pevači borbenih pesama politički nekorektnog sadržaja. Projekat će se bazirati na originalnoj elektronskoj muzici osnivača Montažstroja Boruta Šeparovića, i novonapisanim tekstovima koji će nastati u saradnji s izvođačima.

Šeparović objašnjava da će se projekat naslanjati na osamdesete godine prošlog veka, što je sugerisano i naslovom preuzetim iz pesme grupe Šarlo akrobata. „Ne vjerujem u sintagmu ’mali čovjek’, mislim da se time operira u političkom diskursu pred izbore, pa me zanima tko se danas u Hrvatskoj prepoznaje pod tim nazivnikom“, kaže Šeparović. „Napravili smo kraće intervjue s raznim interesnim skupinama i udrugama, primjerice s azilantima, zatim s članovima udruge slijepih i slabovidnih osoba, Franak, Živi zid, 55 + i Bad Blue Boys, te s pjevačima dva zbora – lezbijsko-feminističkog Le Zbora i pripadnika srpske manjine Zbor Hor, a neke od njih smo pokušali regrutirati u naš Zbor malih ljudi. Postavljali smo im pitanja tko je zapravo mali čovjek, koji su njegovi interesi, koji su specifični interesi tih skupina, koliko su određene skupine suprotstavljene jedne drugima i slično, te na temelju tih odgovora dobili svojevrsni pretekst predstave. Te intervjue ćemo objavljivat tokom veljače na našoj veb stranici.“

montazstroj2

 

Multimedijalna umetnička grupa Montažstroj nastala je 1989. u Zagrebu. U proteklih dvadeset pet godina realizovali su niz socijalno osetljivih i politički angažovanih projekata. Prošlu godinu obeležio je umetnički projekat Protivnapad, posvećen problemu zaostalih mina u Hrvatskoj, kao i projekat Budućnost je sada, kojim je predstavljen „scenario budućnosti“ Hrvatske na pragu ulaska u Evropsku uniju, opterećene brojnim problemima među kojima je i stotine hiljada nezaposlenih građana. Veoma zapažen je bio i umetnički projekat „55+“, u kome učestvuje pedeset pet osoba starijih od pedeset pet godina. Povodom četvrt veka godina postojanja Montažstroja, Borut Šeparović kaže da će i dalje promovisati „izvedbeni aktivizam u kojem umjetnost mora biti u službi zajednice u kojoj nastaje“.

http://www.youtube.com/watch?v=dc-_ds5d9B0

http://www.montazstroj.hr/

https://www.facebook.com/pages/montazstroj/9010443967

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s