Dokumentarni film Mama Europa

Mama Europa je dokumentarni film Petre Seliškar, priča o Evropi očima šestogodišnje devojčice Terre. Rođena na Balkanu ali vaspitavana kao dete sveta, od oca kubansko-makedonskog porekla i majke sa slovenačkim korenima, mala Terra se tokom putovanja kroz bivšu Jugoslaviju upoznaje s pojmom granice.

Mama Europa4

Majka pita ćerku: „Misliš li da ptica zna šta su granice?“

„Ne“, odgovara kći.

„Kako onda ti znaš?“, majka pita.

„Znam jer sam čovek“, kaže kći.

Tokom putovanja s roditeljima kroz bivšu Jugoslaviju, mala Terra upoznaje različite ljude i iz njihovih zanimljivih životnih priča uči o zemljama, politici i istoriji kontinenta koji je i dalje daleko od ujedinjenja. Čuvši o razlikama koje granice stvaraju među ljudima, Terra postaje sigurna da „… ne postoji ništa važnije od planete Zemlje“.

Mama Europa2

Film je rađen 2013. u slovenačko‒makedonsko‒hrvatskoj koprodukciji. S uspehom je prikazan na Dokufestu u Prizrenu, Sarajevo film festivalu, Trieste film festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, na Slobodnoj zoni u Beogradu, Međunarodnom filmskom festivalu u Ljubljani…

Petra Seliškar je rođena 1978. u Ljubljani. Još kao mlada se pridružila lutkarskom pozorištu i školi GILŠ KODUM. Nakon završene srednje škole, odlazi u Holandiju da studira režiju na Akademiji za film i televiziju. Nastavlja studije režije, a potom i postdiplomske studije produkcije u Northern media school u Šefildu, u Engleskoj. Godine 2003. osnovala je Petra Pan Film Production, producentsku kuću koja proizvodi i distribuira prvenstveno dokumentarne filmove.

http://vimeo.com/32907469

http://www.petrapan.com/

https://www.facebook.com/pages/Mother-Europe-Mama-Europa/338834362866952

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s