Zbornik Ka razvijenoj demokratiji

U ediciji TonB (izdavač Beton) nedavno je objavljen zbornik tekstova učesnika tribinskog ciklusa Ka razvijenoj demokratiji, održanog tokom 2012. i 2013. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu Zbornik pokriva širok raspon tema, od krize demokratije do mogućnosti novih kulturnih politika.

Beton zbornik1

Kulturno-propagandni komplet Beton je osnovan 2006. godine, i izlazi u okviru dnevnog lista Danas. Osnivači-urednici: Saša Ilić, Saša Ćirić, Miloš Živanović i Tomislav Marković započeli su ovaj projekat sa ciljem da kritički preispitaju kulturnu paradigmu u Srbiji i regionu. Ciklus tribina Ka razvijenoj demokratiji pokrenut je sa idejom da se otvori još jedan prostor iz kog bi bilo moguće kritički pristupiti analizi socio-kulturnih fenomena i društveno osetljivih pitanja. Namera organizatora ovih tribina bila je da se aktuelna zbivanja, pre svega na političkoj i kulturnoj sceni u Srbiji, stave u širi kontekst (stanje u regionu i u EU) koji često nedostaje u analizi domaćih medija i stručne javnosti.

Iako je predmet kritike kako desničarski ekstremizam, tako i savremeni evropski neoliberalizam, akcenat projekta je pre svega na razvoju kritičke svesti i mišljenja. Obrađene teme se mogu svrstati u tri grupe: na one koje su u vezi sa političkom krizom ili krizom demokratije u Srbiji (desni ekstremizmi, nasleđe ratova iz 90-ih, odnos prema istorijskom nasleđu…); zatim, na one koje se odnose na globalnu situaciju i krizu kapitalizma (kriza projekta EU, kriza liberalnih demokratija, nova levica – inicijative i pokreti u svetu, stanje levice kod nas), kao i teme koje se bave zanemarenim oblastima kulture i umetnosti u Srbiji (mesto subverzije unutar zvanične umetnosti, nove kulturne politike i strategije isključenih i marginalnih grupa, mogućnosti restruktirisanja književne scene, itd.)

Urednica i moderatorka tribina Betona, Irena Javorski, ističe da su ovim ciklusom pokušali da odu korak dalje u odnosu na slične projekte koje realizuju udruženja nevladinog sektora i civilnog društva u Srbiji. Među brojnim autorima nalaze se Ivan Čolović, Dubravka Đurić, Dejan Ilić, Vesna Rakić-Vodinelić, Dinko Gruhonjić, Olivera Milosavljević, Branislav Dimitrijević i drugi, a projekat su podržali Norveška ambasada u Beogradu, Fond za otvoreno društvo u Beogradu, kao i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

http://www.elektrobeton.net/

http://www.czkd.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s