Protiv komercijalizacije Dubrovnika

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u toku je izložba Slavena Tolja Citius, altius, fortius, koja kritički preispituje društveno-politički kontekst koji je u vezi sa projektom izgradnje golf igrališta na brdu Srđ iznad Dubrovnika.

 slaven tolj1

Naslov izložbe (brže, više, jače) je olimpijski moto preuzet iz sportskog miljea, a ovde shvaćen kao imperativ pod kojim se sprovodi nemilosrdna kapitalistička eksploatacija baštine. Fiktivna igra golfa, koju sugerišu figure igrača/političara skicirane na zidovima i loptice postavljene pored pojedinih eksponata, je okvir  unutar kojeg su postavljeni odlomci izjava hrvatskih političara aplicirani na muzejske vitrine i hronologija događaja u vezi realizacije golfskog igrališta na Srđu, kao i audio radovi i video rad nazvan Game of Thrones. Na taj način, Tolj razotkriva metode manipulacije kapitalističkog sistema, koji kroz političku igru skreće pažnju javnosti s realnih problema, u ovom slučaju sa ugrožene kulturne baštine.

slaven tolj2

,,Neposredno nakon ružnih zbivanja koja smo imali u ratu, krenuo je ovaj proces koji je u stvari još pogubniji od rata. Dubrovnik je grad kojeg percipiraju samo kao ljetnju sliku, a zimi je nešto posve drugo – ispražnjena školjka u kojoj nema ljudi. Znači to je grad koji svojim građanima ne želi više dati ni jedan metar, kao ni njegova gradska uprava koja se priklonila toj struji… Tako da je to sada borba za životni prostor” – kaže Slaven Tolj.

slaven tolj3

Slaven Tolj je hrvatski vizualni umetnik rođen 1964. u Dubrovniku. U svom radui koristi se fotografijom, instalacijama, umetnošću ready-madea i performansa kako bi ukazao na probleme u političkoj, društvenoj i kulturnoj sferi. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1987. godine. Bio je hrvatski predstavnik na 51. Bijenalu u Veneciji 2005. Kao zagovornik angažovanog povezivanja umetničke prakse s lokalnim kontekstom, Tolj vizualnu umetnost poziva na sučeljavanje s političkom i društvenom zbiljom. Tolj deluje u kulturnom polju i kao kustos, voditelj umetničkih radionica, a odnedavno i upravnik Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Slaven_Tolj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s