,,Izopačeni” u Prištini

Predstava ,,Izopačeni” Bitef teatra iz Beograda gostovala je u Teatru ,,Oda” u Prištini 20. i 21. januara. Gostovanje je proizvod saradnje između Hartefakt fonda iz Beograda i aktivista za prava LGBT zajednice – grupe CEL iz Prištine. Predstava je odigrana na srpskom jeziku, sa titlovima na albanskom.

izopaceni2

Nagrađivana i ekranizovana drama ,,Izopačeni” Martina Šermana napisana je 1979. godine i govori o dva gej muškarca u nacističkom koncentracionom logoru Dahau za vreme Drugog svetskog rata. Priča o Maksu i Rudiju je priča o preživljavanju, o pogubnim kompromisima koje vladajuća većina nameće manjinama.

Predstava ,,Izopačeni” je koprodukcija između Heartefakt fonda i Bitef teatra i okuplja glumce iz Beograda i Sarajeva, kao i plesače Bitef Dance Company. Glavne uloge tumače: Alban Ukaj, Branko Cvejić, Radovan Vujović, Boris Ler i Draško Adžić.

izopaceni3

Predstava prenosi i rezultate nekoliko istraživanja vezanih za proganjanje LGBT pojedinaca u nacističkoj Nemačkoj, težeći da rasvetli slična pitanja koja se tiču preživljavanja i slobode. ,,Izopačeni” ne predstavljaju samo istorijsku rekonstrukciju, već i obavezuju gledaoca da traži odgovor o tome kakva bi mogla da bude lična odgovornost svakog pojedinca u sličnim okolnostima.

– Ovo je treći put da Heartefaktove produkcije gostuju u Prištini, da umetnici probijaju zidove na Balkanu. Saradnja i komunikacija su minimum koji možemo učiniti da uspostavimo bolje veze između društava Kosova i Srbije – izjavio je Andrej Nosov.

http://heartefact.org/

http://www.bitef.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s