Društveno-angažovana muzička atrakcija

Sarajevski bend DVADESETORICA predstavlja pravo osveženje na muzičkoj sceni u regionu. Draž njihove muzike počiva na kombinaciji humora i društvenog angažmana. Tekstovi koji ismevaju ili kritikuju različite pojave u savremenom bosanskom društvu ispevani su na melodije pop i rok hitova 80-tih i 90-tih.

dvadesetorica1

Najmnogobrojniju muzičku grupu na Balkanu čini dvadeset mladića koji su se okupili još 2007. godine, sa idejom da na provokativan način, preko muzike i obrada starih pop-hitova, preispituju današnje društvo. Korišćenjem svima poznatih melodija stvara se distanca između kopije i originala, a ironične razlike bivaju upadljivije na pozadini vidljive sličnosti.

Prvi solistički koncert održali su na Dan pobjede nad fašizmom, a njihovi singlovi postali su ubrzo hitovi na bosanskim radio stanicama. Neke teme o kojima pevaju Dvadesetorica su: nacionalizam kod sva tri bosanska naroda (,,Ibrahim, Milutin, Valentin”), vehabije i verski fanatizam (,,Šerijatska policija”), zavisnost od Fejsbuka (,,Pet lajkova”), nekažnjeni slučajevi pedofilije u okrilju džamija (,,Mevluda”), nasilje na prvom Queer festivalu u Sarajevu (,,Deraše”), nezadovoljstvo zbog nedonošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (,,JMBG”), pitanje kako se izjasniti na popisu stanovništva (..Dirljiva”)…

Sarajevski bend "Dvadesetorica" nastupio u Beogradu

Prema rečima članova benda, njihov komentar je ljudski i građanski: ,,Mi smo klasični intelektualci opće prakse, tako da je društvena kritika logičan slijed našeg angažmana. Kao i u svakoj raji, i kod nas su neki članovi parmaci, a neki nebrušeni dijamanti u oblasti politike. Ističemo da ne pripadamo nijednoj političkoj struji, kako se laiku može činiti, već vodimo svoju, ljudsku.”

Poslednjih godina, Dvadesetorica su prisutni i u regionu: imali su izuzetno uspešne nastupe u Beogradu, na ,,Danima Sarajeva” 2010. i festivalu ,,Sarajevo, ljubavi moja” 2013. godine, kada su svoj honorar donirali za rekonstrukciju krova bivše zgrade Geozavoda. Krajem 2013. imali su nastup u Mikser hausu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=I5axaCyQtpk

http://www.youtube.com/watch?v=6cyqKl2Fb28

http://www.youtube.com/watch?v=VCpTi6RJz60

https://www.facebook.com/DVADESETORICA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s