Újvidéki színház slavi četrdeset godina

Újvidéki színház/ Novosadsko pozorište osnovano je 1974. godine i jedinstvena je kulturna institucija u Novom Sadu. Pozorište već četrdeset godina uspešno radi na uspostavljanju žive umetničke komunikacije između mađarske i srpske zajednice, a 27. januara ove godine je proslavilo svoj veliki jubilej.

Ujvideki szinhaz2

Pre tačno 40 godina, premijerom predstave Ištvana Erkenja Mačja igra, Újvidéki színház počelo je sa radom i od tada beleži brojne uspehe i veliku posećenost bez obzira na nacionalnu pripadnost. Predstave se igraju na mađarskom jeziku i simultano prevode na srpski, a repertoar obuhvata širok raspon žanrova: od komedije i tragikomedije, preko savremenih angažovanih komada, do vodvilja. Politika pozorišta teži da obuhvati kako kanonske, tako i neafirmisane pisce iz različitih delova sveta. Veliku popularnost među publikom poslednjih godina stekli su provokativni mjuzikli Čarobnjak iz Oza, Roki horor šou i Opera Ultima, a izvrsno je ocenjena i monodrama sa tematikom odumiranja vojvođanskih mađarskih sela A ko će vratiti bicikl? novinara, sociologa i proznog pisca Đerđa Serbhorvata.

Ujvideki szinhaz3

Upravnik Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, sa ponosom ističe kako su ove godine teme tolerancije i suživota noseće ideje proslave jubileja pozorišta. Proslava obuhvata tri faze: od 20. do 27. januara repertoar su obogatila pozorišta iz Sente (Kamerno pozorište), Subotice (Narodno pozorište/Nepsinhaz) i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda. Pored toga, organizatori su najavili i dolazak danske plesačke trupe Strange Party Orchestra. Sam dan jubileja, 27. januar 2014., obeležen je izvođenjem kultnog kabarea Četrdeset, jednog od prvih koji su se odigrali na daskama Újvidéki színház-a, a poslednja faza proslave biće obeležena u Nacionalnom teatru u Budimpešti.

U svom dugogodišnjem radu, Novosadsko pozorište trudilo se da podstiče kulturnu i multietničku razmenu. Predstave su rediteljskim rešenjima uvek bile kritički i duhovito okrenute savremenosti, a pozorište beleži i brojne uspehe na domaćim i regionalnim festivalima: Sterijinom pozorju, Bitefu, Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, sarajevskom MESS-u, te festivalima u Užicu, Kišvardi, Pečuju, Segedinu, Sibiuu… Velikom proslavom četrdesetogodišnjice postojanja, Újvidéki színház želi da izrazi zahvalnost kako Novom Sadu, tako i celokupnom mađarskom kulturnom prostoru, dokazujući da umetnost može nacionalne granice učiniti fluidnim.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zXDavG9Abik

http://www.uvszinhaz.co.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s