Aktivistički ljubavni filmovi

Hrvatski dokumentarci Mima i Marta i Nije ti život pjesma Havaja ubedljivo pokazuju kako se kroz humor i otvorenost najbolje pobeđuju predrasude, u ovom slučaju prema homoseksualcima. Na velikom platnu tri hrabre devojke govore o svojoj svakodnevici, kao i o potrebi za prihvatanjem od strane najbližih.

Mima i Marta 2

 

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dokumentaraca poslednjih godina, Nije ti život pjesma Havaja (Family Meals) rediteljke Dane Budisavljević, nakon bogatog festivalskog života po celom svetu nedavno je objavljen u DVD izdanju. Film kroz ritual porodičnih obroka s nežnošću i humorom govori o potrebi za prihvatanjem, kao i o traumama i tajnama koje postoje unutar svake porodice. A jedna od porodičnih tajni je da je rediteljka, njihova ćerka i sestra, lezbejka.

Nije ti zivot pjesma Havaja

,,Nisam ni znala da nas toliko muči ta šutnja i da smo zbog nje toliko nesretni. Snimajući film, osvijestila sam i da ja povređujem druge, da i mi koji smo diskriminirani diskriminiramo. To se ipak može riješiti uz malo razgovora”,  kaže rediteljka i glavna protagonistkinja ostvarenja, Dana Budisavljević.

Mima i Marta2

Nije ti život pjesma Havaja premijerno je prikazan na ZagrebDOX-u 2012., gde je osvojio Nagradu publike i Posebno priznanje regionalnog žirija. U Srbiji je prikazan na Slobodnoj zoni u Beogradu i u CK13 u Novom Sadu. Na Filmskom festivalu u Sarajevu je dobio nagradu Docu Rough Cut Boutique, a na Dokufestu u Prizrenu nagradu Best Balkan Newcomer.

Nije ti zivot pjesma Havaja1

Mima i Marta (2012) je kratki dokumentarni film o jednoj od najpoznatijih hrvatskih lezbejskih aktivistkinja, prozaistkinji i filmskoj kritičarki Mimi Simić, dobitnici nagrade Zagreb Pridea za LGBT osobu decenije na desetoj Povorci ponosa, i njenoj partnerki Marti Šušak. U 37 minuta, film prikazuje rasprave o brojnim životnim i ljubavnim pitanjima glavnih protagonistkinja, od toga šta drugi misle o njima, o razlici u godinama i omiljenim filmovima. Druga polovina filma tematizuje aktivizam za prava životinja.

Kritika je veoma dobro ocenila film, ističući njegovu toplinu i ljudske kvalitete, zalaganje za afirmaciju ljudskih prava LGBT osoba i aktivizam bez agresivnosti. Na 44. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu, film je dobio Posebnu nagradu žirija.

Dokumentarac Mima i Marta prati muzika hrvatskog aktivističkog hora LeZbor, a scenario i režiju potpisuju Damir Radić i Sanja Ribičić Radić.

https://www.youtube.com/watch?v=yg7Rn-h8KKo

http://www.youtube.com/watch?v=xN57JP4BqTg

https://www.facebook.com/NijeTiZivotPjesmaHavaja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s