Vizuelna simbolika Asima Đelilovića

Asim Đelilović jedan je od najaktivnijih vizuelnih umetnika iz regiona. Različitim tehnikama: korišćenjem plakata, kombinovanjem upotrebnih predmeta i elemenata industrijskog dizajna, Đelilović duhovito preispituje postjugoslovenski tranzicioni period i savremeni neoliberalni kapitalizam.

asim3

Asim Đelilović rođen je u Vitezu u Bosni i Hercegovini 1964. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odseku produkt dizajn, gde trenutno radi kao docent. U svojim radovima Đelilović koristi sredstva popularne medijske komunikacije (poput plakata), pravi kreativne intervencije na svakodnevnim upotrebnim predmetima (kante za đubre, stolovi, kreveti), te pokazuje kako savremeni industrijski dizajn može postati deo umetničke instalacije.

Njegovi radovi problematizuju drastične promene sistema vrednosti (poznat je njegov rad iz ciklusa Behind Ideology 1999. godine na kom je prikazana Titova slika koja gori u plamenu zippo upaljača), i ukazuju na posleratnu traumu socijalističkih društava koja se danas suočavaju s kapitalizmom kao novom ideološkom matricom. Umetnik konstantno insistira na radikalnoj kritici kapitalističke ekonomije koja nezaustavljivo guta vrednosne temelje na kojima je i on sam odrastao. Želeći da provocira publiku, Đelilović duhovito i ironično pokazuje kako savremeni konzumerizam ukida svaku mogućnost autentične komunikacije.

asim2

Osim umetničkom produkcijom, Đelilović se bavi i teorijom, te je 2013. objavio knjigu Dizajnerski crtež i likovne interpretacije, a o njegovom radu izašla je monografija Art Work Diary na bosanskom i engleskom jeziku. Imao je brojne samostalne izložbe u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji od 1999. godine do danas, među kojima je i Periferije‒lica‒naličja  održana 2012. u Sarajevu, koja putem začudnih, a često i duhovitih asocijacija preispituje jugoslovensko, socijalističko nasleđe u aktuelno doba sveopšte konzumerističke propagande.

Đelilović je i aktivan saradnik časopisa za književnost u školi Tekstura, koji izlazi u Srbiji.

http://www.alu.unsa.ba/content/asim-delilovic

http://issuu.com/asimdjelilovic/docs/asim2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s