Vratile se 90-te! Vraća se i Arkzin!

Časopis Arkzin, pokrenut 1991. godine kao fanzin antiratne kampanje u Hrvatskoj, privremeno se vraća na kioske zbog zabrinjavajućeg stanja hrvatskog društva, koje po rastućim nacionalističkim tendencijama sve više podseća na devedesete.

Arkzin

 

Skora dešavanja u Hrvatskoj poslužila su kao povod ponovnom pokretanju radikalno kritičkog magazina koji skreće pažnju na rastući nacionalizam, govor mržnje, diskriminaciju i klerikalizaciju društva. Urednici ističu da se u javnosti rehabilituje „stari san o nepomućenom jedinstvu i čistoti“, i da se ponovno pokretanje časopisa pokazalo kao nužnost u borbi protiv homogenizacije hrvatske javnosti. Suočeni sa sve većom fašizacijom društva, autori smatraju da je neophodno ponovo oglasiti staru formulu „Ne, ne volim Hrvatsku!“. Povratak Arkzina treba da ukaže na nelagodnu istinu da se hrvatsko društvo nije suštinski modernizovalo.

Tokom devedesetih, tematika Arkzina obuhvatala je raspon od ljudskih prava, mirovnog pokreta, prava žena i ekologije do kulturnih tema, preispitivanja uloge medija, intelektualaca i supkulturnih grupa. Ideja je bila da se stvori nezavisni alternativni magazin, kao vid prostora otvorenog za raspravu. Pored kritike ratne politike tadašnje vlade, Arkzin je objavljivao i tekstove vodećih intelektualaca, vizuelne radove savremenih umetnika, dizajnera, ilustratora… Za Arkzin su između ostalih pisali i Slavoj Žižek, Brajan Holms (Brian Holmes), Darijan Lider (Darian Leader) i drugi.

Krajem 2013, Arkzin je objavljen u okviru medijske akcije zajedno s Novostima, Le Monde diplomatique i Zarezom. Uz novo štampano izdanje istovremeno se pravi i DVD s arhivom ranijih brojeva časopisa. Za novi broj Arkzina pišu i govore: Boris Buden, Dejan Kršić, Borislav Mikulić, Rada Iveković, Milorad Pupovac, Srđan Dvornik, Ada Beier, Boris Rašeta, Dejan Jović, Srećko Pulig, Obrad Savić, Đorđe Balašević.

http://arkzin.net/index.php

http://www.ex-yupress.com/ARKzin/ARKzin60.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s