Umetnici povlače svoje izložbe

Sedamnaest umetnika koji su dobili termin da izlažu svoja dela u galerijama Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) u 2014. godini odlučilo  je da odustane od planiranih izložbi u znak protesta zbog izlagačke politike aktuelnog direktora te institucije, Andreja Fajgelja.

KCNS1

 

U dopisu koji su poslali Ministarstvu kulture Srbije, gradonačelniku Novog Sada, Kulturnom centru Novog Sada i medijima umetnici su naveli da su od KCNS-a proteklih dana za izložbe tokom 2014. dobili ugovore za koje tvrde da sadrže niz problematičnih zahteva i klauzula. Umetnici koji su, po odluci Stručnog saveta Kulturnog centra Novog Sada, dobili termin za izlaganje u 2014. godini kažu da nadležni u KCNS-u pritiskaju autore izložbi klauzulom da umetnik mora da plati 50.000 dinara kazne u slučaju da ne ispuni sve obaveze iz ugovora, a istovremeno sebi ostavljaju pravo da proizvoljno pomeraju termin izložbe ili je otkažu.

Potpisnici ovog dopisa traže smenu Fajgelja s mesta direktora Kulturnog centra, naglašavajući da nije reč o bojkotu same institucije, niti njene likovne redakcije, već želja da se ukaže na problem što u sadašnjim uslovima kulturu često vode nekompetentni ljudi.

Dopis su potpisali umetnici Peđa Šiđanin, Maja Budžarov, Goran Despotovski, Danilo Vuksanović, Milica Milićević, Milan Bosnić, Korina Gubik, Mladen Vračarić, Ana Milosavljević, Marija Labudović, Ivana Bugarinović, Nađa Jovanović, Janoš Tarko, Vukica Vukas, Slađana Đukanović, Dragan Vojvodić i Ana Vujović.

Javnost je već burno reagovala na smenjivanje doskorašnjeg direktora KCNS-a Lasla Blaškovića zbog latinične table s natpisom institucije, kao i na odluku novog direktora da se cenzuriše rad studentkinje Danijele Tasić, koji je trebalo da bude predstavljen u okviru projekta „Masteri“, Akademije umetnosti Novi Sad.

KCNS

Sledeći autori i projekti su zbog dosadašnjih odluka novog direktora Kulturnog centra otkazali svoje izložbe u ovoj instituciji: Projekat „Masteri“, Akademija umetnosti Novi Sad (povlačenje radova i otkazana izložba zbog cenzurisanja rada studentkinje Danijele Tasić), Dušan Vuletić (povlači izložbu iz Malog likovnog salona KC-a Novog Sada), Borislav Šuput (povlači izložbu iz Likovnog salona KC-a Novog Sada), Zoran Todović i Vana Urošević (odustali od izložbe u KC-u Novog Sada), Nina Todorović i Svetlana Volić (odustali od izložbe u KC-u Novog Sada), Dan Palade, umetnik iz Temišvara (odustao od izložbe u KC-u Novog Sada), Festival „Slobodna zona“ (otkazan festival u KC-u Novog Sada), Shortz festival (odlaganje prezentacije) i mnogi drugi.

http://www.kcns.org.rs/

Advertisements

One thought on “Umetnici povlače svoje izložbe

  1. Pingback: Centar za razvoj neprofitnog sektora » Protest zbog izlagačke politike Kulturnog centra Novi Sad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s