Scenski triptih o društvenim lomovima

Predstava „19. decembar – dan poslije“ Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK premijerno je izvedena u Fabrici protivgradnih raketa „19. decembar“ u Podgorici. Na sceni su prikazani neki od fenomena savremenog crnogorskog društva, u kom su pojedine ključne vrednosti urušene.

19.decembar  - dan poslije2

Predstava u režiji glumice AneVujošević prikazala je tri upečatljive priče o vremenu velikih lomova i dramatičnih smena sistema vrednosti. Ambijent, osim simboličke funkcije, određuje i osnovni ton predstave, kao neka vrsta aktivnog učesnika događaja.

Vasko Raičević u komadu „Kuća za rušenje“ prikazuje raskol između dvojice nekadašnjih studentskih „revolucionara“, ukazujući na rastuću pasivnost mladih generacija i prihvatanje kompromisa zarad udobnijeg života. „U ljubavnom trouglu“ Stefana Boškovića slikaju se savremeni ljubavni odnosi dovedeni do apsurda, dok „Smjena“ Dragane Tripković donosi beketovsku priču o recepcionerima u pustom hotelu u kojem noć traje dve decenije.

19.decembar  - dan poslije1

Uloge u predstavi tumače Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Nada Vukčević, Mišo Obradović, Emir Ćatović i Aleksandar Radulović.

Jedan od autora predstave, Vasko Raičević, ukazuje da se u potrebi za radikalnim raskidom s prošlošću često briše i ono što je smatrano univerzalnom vrednošću, pa glavni princip postaje preživljavanje u haotičnom svetu bez čvrstog oslonca. „U takvim okolnostima javljaju se narcizam i depresija – dve stvaro koja se najčešće navode kao dominantna obilježja savremenog društva. Jesu li fabrike naših očeva proizvele ovakav svijet ili se on stvorio sam od sebe, u grozničavoj potrebi da se sruši sve ono prethodno? Ako je ’19. decembar’ bio simbol oslobođenja, šta nam to znači danas? Kakva je sloboda koju savremeni čovjek traži i kakve se stvari oslobađaju iz njegovog unutrašnjeg svijeta?“

 

http://www.atakovanje.me/

https://www.facebook.com/NvoAtak?filter=3

https://www.facebook.com/ATAKNVO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s