Stripovi i grafike Helene Klakočar

Helena Klakočar je jedna od najpoznatijih alternativnih umetnica s prostora bivše SFRJ. Iako se bavi prvenstveno grafičkim radovima, šira evropska i svetska javnost prepoznaje je po autobiografskim, politički angažovanim stripovima kritički okrenutim ka aktuelnoj društvenoj stvarnosti.

Helena-Klakocar1

Rođena 1958. godine u hrvatskoj porodici u Tuzli, Helena Klakočar je osnovnu i srednju školu završila u Mariboru, i potom upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ubrzo nakon studija prepoznaju je u zagrebačkim kulturnim krugovima i ona postaje aktivna članica umetničke grupe Zzot. Godine 1991, s mužem i dvogodišnjom ćerkom odlazi na plovidbu katamaranom u Grčku, gde su primorani i da ostanu, zbog rata koji je u Hrvatskoj izbio u međuvremenu. Sledeće godine s porodicom emigrira u Holandiju, gde i danas živi i radi.

Helena-Klakocar2

Helena Klakočar je najširoj evropskoj publici postala poznata po grafičkom romanu Nemirno more (Passage en douce), napisanom na francuskom. U pomenutom stripu ona opisuje turbulentne godine koje je provela s mužem i ćerkom ploveći na relaciji Hrvatska–Grčka–Holandija. Roman predstavlja autobiografsko svedočanstvo o bolnom periodu rascepa Jugoslavije, a u njemu autorka opisuje užase ratnih zbivanja, ali i vlastito teškoće emigracije koje je lično iskusila, uz kritički osvrt na stereotipe holandskog društva. Strip je objavljen 1999. godine, nakon čega će ubrzo uslediti i drugi deo na holandskom jeziku, s težištem na iskustvu imigracije. Izdavačka kuća Fabrika knjiga iz Beograda objavila je oba dela strip romana Nemirno more 2009. godine, a knjiga je prevedena i na slovenački i italijanski jezik.

Helena-Klakocar3

Svojim multimedijalnim opusom Helena Klakočar pokušava da osvetli autentično iskustvo egzila, teškoće formiranja identiteta nakon raspada SFRJ, kao i probleme s kojima se umetnici susreću u modernom društvu, razvejavajući time i stereotipe o „idealnom Drugom“ na Zapadu. Njen rad ne samo da koristi široke mogućnosti samog medija (od grafičkih radova, preko stripa, do oslikavanja javnih površina), već prevazilazi i pojam nacionalne umetnosti, budući da su njena najvažnija dela napisana na francuskom i holandskom jeziku. Njeni radovi su nagrađivani na nekim od najprestižnijih francuskih i holandskih festivala, a Nemirno more je – prema rečima Marđan Satrapi – direktno uticalo na čuveni grafički roman Persepolis.

http://www.helenaklakocar.com/index.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Helena_Klakocar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s