Hor „29. Novembar“ u Beču

U Beču od 2009. godine postoji hor „29. Novembar“, tematski vezan za istoriju takozvanih stranih radnika iz Jugoslavije i ponovno otkrivanje te istorije, te solidarisanje s radničkom i imigrantskom borbom, iako se ne peva samo na jezicima bivše Jugoslavije, niti su svi članovi s tih prostora.

 hor 29.novembar1

Hor „29. Novembar“ nastao je kao kratkoročni umetnički projekat, s idejom da se javnim nastupom 29. novembra 2009. obeleži četrdeset godina od osnivanja prvog jugoslovenskog kluba „Mladi radnik“ u Beču. Zahvaljujući dobroj reakciji publike, ovaj multinacionalni hor i dalje nastupa, neprestano proširujući sastav. „Nakon prve akcije, nastupili smo u znak solidarnosti sa studentima koji su štrajkovali na bečkom univerzitetu“, priseća se jedan od osnivača Ljubomir Bratić, „a uskoro smo dobili i poziv za nastup na festivalu političkih pesama na Aterzeu.“

Hor je otvorenog karaktera: prima se svako ko želi da peva, tako da postoji određena fluktuacija članstva, ali ima i članova koji su tu od početka. Nacionalna i državna pripadnost ne igraju nikakvu ulogu, ali dosta članova dolazi s područja Balkana. Peva se na nemačkom, na jezicima bivše Jugoslavije, italijanskom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom, romskom…, što ne znači da članovi moraju da govore sve pomenute jezike. Odnedavno hor ima novu dirigentkinju, Janu Dolečki.

hor 29.novembar2

Jedan deo horskog repertoara čine partizanske pesme, kao deo istorije stranih radnika s područja bivše Jugoslavije u Austriji. Uz partizanske idu radničke pesme, pa revolucionarne pesme, anarhističke pesme, italijanske partizanske pesme, novije socijalne pesme, koje se bave problemima diskriminacije žena i drugih društvenih grupa…

Hor ima nekoliko linija delovanja. Tu su javni nastupi na kojima se ukazuje na manje poznatu ili skrivenu istoriju, kakav je recimo nastup iz avgusta 2013. u Augartenu, na istom mestu gde se avgusta 1972. odigrao balkanski Vudstok, s nekoliko hiljada spontano okupljenih radnika i radnica s područja bivše Jugoslavije. Česti su i nastupi solidarnosti s političkom borbom obespravljenih: na štrajkovima studenata, na demonstracijama izbeglica i ljudi koji traže azil, na obeležavanju 1. maja… Slede nastupi u okviru umetničkih projekata i samostalni koncerti.

 

http://hor29n.wordpress.com/

https://www.facebook.com/pages/HOR-29-Novembar/165602634039

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s