Aktivizam na fotografijama

Poznati makedonski dokumentarni fotograf i saradnik aktivističkog časopisa „Lice v lice“ Tomislav Georgiev ovih dana je u centru pažnje zbog prve nagrade na međunarodnom konkursu „Impunity Exposed Photo Contest 2013“, kao i zbog foto-eseja „U redu je biti gej“, koji je objavio ugledni „Ekonomist“.

Georgiev fotka_impunity

Nagrađena fotografija zabeležena je na protestu makedonskih novinara ispred Muzeja makedonske borbe za nezavisnost i samostalnost, gde su pripadnici struke pokazali neslaganje sa sudskom odlukom kojom je njihov kolega Tomislav Kežarovski kažnjen s četiri i po godine zatvora zbog teksta u kom je razotkrio korupciju u policiji. Ona ne prikazuje akciju nego atmosferu protesta, kroz suprotstavljanje snažnih simbola: policajaca s njihovom opremom i novinarske fotoaparate i sveće. Konkurs je organizovan povodom Međunarodnog dana borbe protiv kažnjavanja slobode govora (The International Day to End Impunity), koji globalno traži pravdu za one koje ućutkuju, maltretiraju i zatvaraju samo zato što traže svoja ljudska prava.

Ciklus fotografija „U redu je biti gej“ nastao je još 2010. godine, kada je Georgiev ponudio svoj projekat fondaciji „Robert Bosh Stiftung“ i „World Press Photo“. U ovom foto-eseju Georgiev skreće pažnju na to da prvi antidiskriminatorski zakon u Makedoniji, koji je s teškom mukom usvojen 2011. godine, nije obuhvatio diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. „U redu je biti gej“ prvi put predstavlja konkretne detalje iz svakodnevnog života ove marginalizovane grupe ljudi, a dugoročni cilj je da se podstakne javna debata o pomenutim pitanjima.

Intimate moments of a gay couple in a private apartment in Skopje.

„Mnogi u Makedoniji još gledaju na homoseksualnost kao na mentalnu bolest, a roditelji često šalju svoju homoseksualnu decu kod psihijatra“, kaže Georgiev. On ističe i da mu je, kao fotografu koji se bavi dokumentarnom fotografijom, bilo veoma teško da nađe ljude koji pristaju da se fotografišu, zbog straha od javnog izlaganja i mogućnosti da budu izmanipulisani. Na kraju je ipak uspeo da pronađe ljude koji su pristali da on fotografiše njihovu svakodnevicu. Tako je nastala ova serija fotografija: priča o paru koji živi dvostruki život, samcima koji čeznu da budu u vezu kao i svi drugi ljudi, transrodnoj osobi koji je u vezi sa čovekom koji još ne zna da je on muškarac.

Tomislav Georgiev je rođen u Skoplju 1975. godine. Počeo je kao fotograf u nekoliko studentskih časopisa i nastavio da se profesionalno bavi fotografijom u nedeljniku „Fokus“. Pohađao je seminar o fotografiji na Univerzitetu Misuri, kao i trogodišnji seminar World Press Photo. Njegovi radovi objavljeni su u mnogim prestižnim časopisima kao što su „Mond“, „Sandej tajms“, „Fajnenšel tajms“ i drugim. U Sofiji je imao izložbu na temu života Roma u Evropi. Georgiev je svakodnevno na ulicama grada, traga za stvarnim pričama, koje najčešće dokumentuju razne nepravde i brojna kršenja ljudskih prava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s